spot_img
luni, aprilie 22, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Laurieni în umbra profesioniștilor (FOTO)

Mai multe articole

Conceptul de „job shadowing” face parte din noile modalități de apropiere a școlii de societatea reală în care tinerii intră după terminarea studiilor. Pentru a mai reduce din ruptura existentă între cele două medii experimentate de absolvenți, dascălii trebuie să se gândească la tot felul de colaborări între școală și societate. Un astfel de exemplu este proiectul „Cariera între vis și realitate” derulat în urmă cu câteva zile la Colegiul Național „A.T. Laurian” sub coordonarea profesoarei Roxana Asandului.

80 de elevi ai claselor a XI-a și a XII -a au experimentat, timp de o zi sau chiar două, statutul de angajat într-o instituție, urmărind „din umbră” ce presupun profesiile la care se gândesc pentru propriul viitor. Au aflat, astfel, mai multe informații despre respectivele joburi chiar de la cei care le practică.

Pentru derularea activităților, colegiul botoșănean a încheiat parteneriate cu 12 instituții publice și structuri private din Botoșani, printre acestea numărându-se Inspectoratul Județean de Poliție, Centrul Militar Județean, Primăria Municipiului Botoșani, dar și birouri de avocatură, structuri din domeniul horeca, din cel al consultanței pentru accesarea fondurilor europene, cabinete medicale stomatologice, farmacii, firme de IT, bănci, birouri de arhitectură sau unități din mass-media botoșăneană.

Tinerii s-au declarat încântați de proiect pentru că au fost primiți cu toată deschiderea și au dat frâu liber curiozității pentru a înțelege mai bine meseriile, sarcinile, dar și abilitățile de care e nevoie pentru diferite profesii.

„În astfel de proiecte tinerii descoperă noi opțiuni de carieră, află etapele pe care trebuie să le parcurgă pentru a ajunge să profeseze o anumită meserie, dar și responsabilitatea şi rigoarea care sunt necesare și uneori sunt mai greu de sesizat din afară. Acestea sunt proiectele prin care programul ”școala altfel” își arată utilitatea”, a declarat Ioan Onofrei, directorul Colegiului Național „A.T. Laurian”, apreciind efortul tuturor celor implicați în acest fel de colaborări. 

„Mi-a depășit așteptările, impresiile au fost foarte bune, atmosfera din companie pare foarte prietenoasă și am învățat idei generale despre cum se desfășoară o zi de lucru”.

„Experiența a fost peste așteptările mele. În ziua în care am participat la activitate mi-a schimbat gândirea despre locul de muncă din domeniul IT”.

„A fost o zi în care am avut șansa de a avea contact direct cu piața muncii și de a afla munca grea din spatele unei afaceri. Tot ce pot spune e că am rămas impresionată de felul în care angajații au format o echipă unită și de modul în care relația lor avea efecte bune asupra clienților. Atmosferă plăcută, lecții învățate, oameni noi….a fost o experiență utilă”.

„A fost o zi productivă, m-am simțit bine, a fost o experiență interesantă, iar doamna doctor a fost foarte drăguță și primitoare”.

„Stând lângă jurnaliști am intrat în mai multe instituții, cunoscând mai multe medii în aceeași zi. Am fost cei mai șmecheri!”, sunt câteva dintre impresiile tinerilor laurieni participanți în proiect.

„Dorim să mulțumim instituțiilor, companiilor  partenere pentru profesionalism, implicare și disponibilitate! Am fost realmente plăcut impresionată de deschiderea cu care am fost primiți. Dacă ar fi fost mai mulți elevi implicați ar fi fost la rândul lor ghidați și tratați cu aceeași atenție. Am înțeles că este loc pentru astfel de proiecte, că profesioniștii văd utilitatea unor astfel de colaborări, ceea ce e grozav”, a declarat profesoara care a coordonat întregul proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți