spot_img
duminică, decembrie 3, 2023

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Reducerea cu 90% a prețului la biletele de tren pentru studenți este blocată. Ce vor operatorii feroviari

Mai multe articole

Reducerea cu 90% a prețului biletelor pentru studenți, plănuită de către Guvern, este momentan blocată, având în vedere că majoritatea operatorilor feroviari nu acceptă aplicarea măsurii până când normele metodologice aferente Legii învăţământului superior 199/2023 privind transportul studenţilor nu vor fi publicate.

Acestea în schimb ar putea fi adoptate prin Hotărâre de Guvern în această săptămână.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv a declarat, luni, că normele metodologice vor fi discutate în Comisia de Dialog Social, iar joi documentul ar putea să fie adoptat în şedinţa de Guvern. 

Ghişeul Unic de Vânzări are funcţia de vânzare cu reducere pentru studenţi blocată de la sistemele de procesare a plăţilor operatorilor, în condiţiile în care patru companii de transport feroviar persoane refuză să elibereze titluri de călătorie cu reducere pentru studenţi, pe motiv că normele metodologice aferente Legii învăţământului superior 199/2023 nu au fost publicate, a informat duminică Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). 

La începutul zilei de 3 septembrie 2023, în condiţiile boicotului unora dintre operatorii de transport feroviar de călători (aflaţi sub contract de servicii publice cu Statul Român), vânzarea titlurilor de călătorie cu reducere 90% pentru studenţi este posibilă doar la Regio Călători. Operatorul InterRegional Călători vinde cu o reducere de 50%, conform prevederilor legale care nu mai sunt în vigoare, iar operatorii CFR Călători, Transferoviar Călători, Softrans şi Astra Trans Carpatic refuză să elibereze titluri de călătorie pentru studenţi cu reducere. În aceste condiţii, şi Ghişeul Unic de Vânzări (bilete.infofer.ro) are funcţia de vânzare cu reducere pentru studenţi blocată (de la sistemele de procesare a plăţilor operatorilor)”, spun reprezentanţii ARF, potrivit Digi24.ro.

În noile condiţii ale Legii învăţământului superior 199/2023, reducerea acordată studenţilor la călătoria cu trenul a fost extinsă la 90%, de la 50%, iar vârsta până la care aceasta se acordă a fost majorată la 30 de ani. 

Aşa cum anunţam şi în zilele anterioare, de la 3 septembrie 2023, Legea 199/2023 îşi produce efectele în privinţa drepturilor de călătorie a studenţilor. Odată cu intrarea în vigoare a viitoarelor norme se vor aplica procedurile prevăzute în acel act normativ privind verificarea identităţii beneficiarilor”, a afirmat preşedintele ARF, Ştefan Roşeanu. 

CFR Călători a anunţat sâmbătă că legitimaţiile de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată se vor elibera, începând cu data de 3 septembrie 2023, doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi, acestea să fie disponibile după publicarea normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023, a informat CFR Călători printr-un comunicat. 

O poziţie similară a fost exprimată şi de Astra Trans Carpatic, care a anunţat printr-un comunicat că „începând cu data de 03 Septembrie 2023, ora 00:00, eliberarea legitimaţiilor de călătorie cu reducere pentru studenţi se va face după publicarea prin Hotărâre de Guvern a normelor metodologice referitoare la transportul studenţilor pe calea ferată aferente Legii învăţământului universitar 199/2023

Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF), însă, este de părere că studenţii trebuie să beneficieze de reducerea în cuantum de 90% la călătoriile cu trenul începând chiar din 3 septembrie, considerând că legea este foarte clară în ceea ce priveşte drepturile stabilite şi canalul de plată a facilităţilor.

1 COMENTARIU

  1. Sunt bucuros că Guvernul îşi asumă faptul că reducerea preţurilor pentru biletele de transport feroviar pentru studenţi va fi pusă în aplicare, deoarece aceasta ar putea să le ofere acestora acces la transport mai rapid, mai ieftin și, astfel, la mai multe oportunități educaționale. Momentan, este nevoie de o Hotărâre de Guvern pentru a pune în aplicare această măsură, cu toate acestea, după publicarea normelor metodologice aferente Legii învățământului superior 199/2023, toţi operatorii feroviari ar trebui să respecte legislaţia. Sper să se întâmple acest lucru cât mai curând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți