Vremea in Botosani

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

HomeDe interesProcurorul general solicită aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu în...

Procurorul general solicită aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei

Published on

spot_img

Procurorul general Alex Florenţa a cerut preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva fostului președinte Ion Iliescu în legătură cu dosarul Mineriadei din iunie 1990, conform unor surse judiciare citate de Agerpres.

Acest pas vine în urma intervenției brutale a minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității, în perioada 13-15 iunie 1990, în care șase persoane au murit, peste 1.000 au fost rănite și sute de persoane au fost arestate, potrivit datelor oficiale. Cu toate acestea, asociațiile victimelor mineriadelor susțin că numărul persoanelor decedate depășește 100.Inițial, în iunie 2017, Ion Iliescu, alături de fostul premier Petre Roman și de fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității. Cu toate acestea, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea anchetei de la zero. Judecătorii au anulat atunci toate probele strânse de procurori, constatând nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de alți inculpați.

Procurorii militari au indicat că în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile au decis declanșarea unui atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității din București, care protestau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau în mod pașnic opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității politice aflate la putere la acea vreme.Atacul ar fi implicat forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI, precum și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, în mod ilegal. Conform Parchetului Militar, atacul a avut ca rezultat patru decese prin împușcare, rănirea a 1.388 de persoane și privarea de libertate politică a 1.250 de persoane.Ion Iliescu este acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea forțată a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din București.

Iliescu nu a mai avut nicio apariție publică din martie 2017, când a fost citat la Parchetul General în dosarul Revoluției, în care a fost trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității. Dosarul a fost plimbat între Parchetul Militar și instanța supremă, care în februarie 2023 a decis trimiterea sa la Curtea de Apel București, pe motiv că în acea perioadă Ion Iliescu nu era președinte al României.

Noutati

Constructor desemnat pentru stabilizarea digului de la Depozitul de deșeuri de la Stăuceni

Depozitul din cadrul Centrului Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni va fi consolidat!

Valeriu Iftime: „Victoria noastră este oficială acum! Mulțumesc botoșănenilor pentru încredere!”

Astăzi, Valeriu Iftime, câștigătorul alegerilor locale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, a primit oficial înștiințarea că va prelua această funcție. În prima sa declarație publică după confirmarea rezultatelor, Iftime a transmis un mesaj de mulțumire și angajament față de cetățenii județului Botoșani.

Valeriu Iftime: „Victoria mea este un bine pentru Doina Federovici și Lucian Trufin” VIDEO

Valeriu Iftime a declarat că victoria sa nu este doar un succes personal și al echipei sale, ci și un bine făcut județului Botoșani. „Eu am făcut cel mai bun lucru pentru județul Botoșani și i-am făcut un lucru imens de bun doamnei Federovici, pentru că am scăpat-o de o povară cu care era oricum încurcată,” a afirmat el. Iftime a subliniat că preluarea conducerii Consiliului Județean îi oferă Doinei Federovici ocazia să se elibereze de responsabilități pe care nu le putea gestiona eficient.

Noua componență a Consiliului Local Botoșani: PSD domină, PNL și AUR în opoziție

În urma alegerilor recente, componența noului Consiliu Local al Municipiului Botoșani a fost stabilită. Consiliul este format din 23 de consilieri, reprezentând Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

V-ar putea interesa...

Noua componență a Consiliului Local Botoșani: PSD domină, PNL și AUR în opoziție

În urma alegerilor recente, componența noului Consiliu Local al Municipiului Botoșani a fost stabilită. Consiliul este format din 23 de consilieri, reprezentând Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Un nou episod al Podcastului fotoreporter: Invitat Cătălin Mugurel Flutur

În cel mai recent episod al podcastului fotoreporter, invitatul special a fost Cătălin Mugurel Flutur, candidatul Partidului Național Liberal (PNL) pentru funcția de primar al Municipiului Botoșani. Flutur, care a deținut anterior trei mandate de primar, a adus în discuție o serie de teme de actualitate și a reflectat asupra carierei sale politice, începută în anul 1990.

Gelu Graur, vocea rock a Botoșaniului, invită cetățenii la vot printr-o melodie autentică stilului său.VIDEO

Gelu Graur, cunoscut drept "vocea rock a Botoșaniului", aduce un suflu nou în campania electorală pentru Consiliul Local al Municipiului Botoșani. Cu o carieră muzicală impresionantă, Graur a decis să îmbine talentul său artistic cu politica, lansând o melodie menită să mobilizeze cetățenii să participe la vot.