spot_img
luni, aprilie 29, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Procurorul general solicită aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei

Mai multe articole

Procurorul general Alex Florenţa a cerut preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva fostului președinte Ion Iliescu în legătură cu dosarul Mineriadei din iunie 1990, conform unor surse judiciare citate de Agerpres.

Acest pas vine în urma intervenției brutale a minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității, în perioada 13-15 iunie 1990, în care șase persoane au murit, peste 1.000 au fost rănite și sute de persoane au fost arestate, potrivit datelor oficiale. Cu toate acestea, asociațiile victimelor mineriadelor susțin că numărul persoanelor decedate depășește 100.Inițial, în iunie 2017, Ion Iliescu, alături de fostul premier Petre Roman și de fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității. Cu toate acestea, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea anchetei de la zero. Judecătorii au anulat atunci toate probele strânse de procurori, constatând nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de alți inculpați.

Procurorii militari au indicat că în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile au decis declanșarea unui atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității din București, care protestau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau în mod pașnic opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității politice aflate la putere la acea vreme.Atacul ar fi implicat forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI, precum și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, în mod ilegal. Conform Parchetului Militar, atacul a avut ca rezultat patru decese prin împușcare, rănirea a 1.388 de persoane și privarea de libertate politică a 1.250 de persoane.Ion Iliescu este acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea forțată a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din București.

Iliescu nu a mai avut nicio apariție publică din martie 2017, când a fost citat la Parchetul General în dosarul Revoluției, în care a fost trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității. Dosarul a fost plimbat între Parchetul Militar și instanța supremă, care în februarie 2023 a decis trimiterea sa la Curtea de Apel București, pe motiv că în acea perioadă Ion Iliescu nu era președinte al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți