spot_img
marți, martie 19, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Maxim istoric. Dolarul a trecut de 5 lei

Mai multe articole

Dolarul american a trecut în premieră de 5 lei. La cursul oficial al BNR, un dolar american este cotat la 5,0103 lei. Euro a ajuns la valoarea de 4,9412 lei, în ușoară scădere față de ieri, scrie Digi24.ro.

Dolarul, care este considerat o monedă sigură, este în creștere pe piețele valuare, mai ales după anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea parțială. Problemele de pe piețele energetice, după ce Moscova a redus aprovizionarea cu gaze în Europa, au dus în ultimele luni la o scădere a cotației euro și a creșterii dolarului.

Creșterea dolarului va avea ca efect scumpirea gazelor și petrolului, care se tranzacționează pe piața internațională în moneda americană. Dollar Index, care măsoară evoluţia monedei americane, a urcat cu 0,9% până la 111,55 puncte, un nou record înregistrat după 2002. Euro a ajuns la 0,98 dolari pentru prima dată de la sfârșitul lunii octombrie 2002. De asemenea, moneda americană a atins un nivel record față de lira sterlină din martie 1985, de 1,12 dolari pentru o liră. La această evoluție contribuie și decizia Rezervei Federale Americane. Pentru a a cincea oară consecutiv, FED a anunțat o nouă majorare puternică, cu 0,75 puncte procentuale, a ratei dobânzii cheie.

Scopul este acela de a combate inflația ridicată. Sunt, însă, îngrijorări tot mai mari că prețul ar putea fi o recesiune dură. Peste tot în lume, băncile centrale încearcă să aducă inflația sub control. La începutul lunii, și Banca Centrală Europeană și-a majorat ratele tot cu trei sferturi de punct procentual, lucru nemaiauzit până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți