spot_img
sâmbătă, mai 11, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Tradiţii şi obiceiuri legate de Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel.

Mai multe articole

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt pomeniți în fiecare an pe data de 29 iunie, după o perioadă de post, zi în care credincioșii trebuie să țină cont de câteva tradiții, obiceiuri și superstiții pentru a le merge bine.

Sfântul Apostol Pavel a fost elevul învățatului Gamaliei, el participând la uciderea arhidiaconului Ștefan. Pe calea Damascului avea să i se arate Hristos și să-l certe pentru cele făcute, ulterior primind botezul de la Anania, episcopul Damascului.

Sfântul Apostol Petru este fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei. Pescar de meserie, el este chemat să mărturisească în numele apostolilor dumnezeirea lui Hristos, dar ajunge să se lepede de Mântuitorul atunci când El este prins spre a fi răstignit.
După înălțarea Domnului Isus Hristos la Ceruri, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor și aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. Potrivit crestinortodox.ro, a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.

Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă.

În tradiţia populară, până în acestă zi nu se scutură merii. Se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.

Tot acum, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.

Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.

Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc.

Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase.

Dacă sărbătoarea nu este respectată, Sfântul Petru se poate supăra şi poate arunca cu tunete şi grindină peste culturi;
Femeile nu trebuie să mănânce mere până în această zi, pentru a se feri de boli.

Totodată, pentru a fi feriți de cele rele, oamenii poartă în ziua de Sfinții Apostoli Petru și Pavel pelin și usturoi în buzunare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți