spot_img
luni, aprilie 22, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Ce simbolizează culoarea roșie și de ce se ciocnesc ouăle de Paști.

Mai multe articole

Românii, dar și alte popoare ciocnesc ouă roșii de Paște. Acest obicei are legătură cu mormântul din care Iisus a ieșit, învingând moartea. Potrivit tradiției, ciocnirea ouălor de Paști semnifică deschiderea Sfântului Mormânt și Învierea. 

Ouă roșii de Paște – ce simbolizează?

Oul roşu este simbol al creaţiei şi învierii, culoarea roşie însemnând Sângele Domnului cel curs de pe Cruce pentru noi şi pentru mântuire, dar şi simbolul văzut al învierii morţilor.

Legenda spune că Maria Magdalena s-ar fi înfăţişat împăratului Tiberiu cu un ou roşu şi i-ar fi spus acestuia „Hristos a înviat!”

Practica oului colorat s-a utilizat mai ales la popoarele Europei şi Asiei, însă romanii au fost cei care au introdus, se pare, practica încondeierii oului, desăvârşită ulterior prin tehnică, materiale şi simbolistica utilizată.

Roşul cu care sunt vopsite ouăle de Paşti reprezintă atât sângele lui Iisus care s-a scurs de pe Cruce, cât şi focul, cu puterea lui purificatoare.

Obiceiurile spun că oul roşu de Paşti are puteri miraculoase, vindecătoare, semnificând totodată şi frumuseţe, putere şi spor.

De aici şi unele obiceiuri ca în dimineaţa Paştelui oamenii să-şi spele faţa cu apă neîncepută în care se pune un ou roşu, în speranţa că până la Paştele următor vor avea parte de frumuseţe şi sănătate.

La sate există şi tradiţia de a păstra cojile de la ouăle roşii pentru a fi îngropate în terenurile agricole, pentru ca pământul să fie roditor.

Sursa. Redactia CSID

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți