Vremea in Botosani

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

HomeCulturaEdiția a XI-a a Seminarului Eminescu: Un Eveniment Cultural de Prestigiu la...

Ediția a XI-a a Seminarului Eminescu: Un Eveniment Cultural de Prestigiu la Memorialul Ipotești

Published on

spot_img

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 17-18 mai 2024, ediția a XI-a a Seminarului Eminescu.

La seminar vor participa studenți și profesori de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea „Ovidiu” din Constanța, Universitatea din Oradea, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți (Republica Moldova), „Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano (Italia).

Ediția a XI-a a Seminarului Eminescu: Un Eveniment Cultural de Prestigiu la Memorialul Ipotești

Pe 17 mai, ora 10.00, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu (Memorialul Ipotești / Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) va deschide lucrările seminarului. În continuare, lector univ. dr. Gina Puică (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) va prezenta secțiunea „Cărți fundamentale”, având ca temă „Rosa del Conte, Eminescu sau despre Absolut”, iar prof. dr. Angela Vasilovici („Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano) va susține conferința „Explorări în pagini de arhivă: Fondul Rosa del Conte ca sursă și spațiu de cercetare”. Seminarul „Cugetările sărmanului Dionis, de Mihai Eminescu” va fi coordonat de conf. univ. dr. Adrian Jicu (Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău), iar conferința „Scrisoarea norodului moldovenesc Marelui Stalin” va fi susținută de lect. superior Anatol Moraru (Universitatea „Alecu Russo” din Bălți). Va urma atelierul de lucru intitulat „Cum se mai scrie critica literară astăzi?”, coordonat de prof. univ. dr. Daniela Petroșel (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), și seminarul „Rosa del Conte, Eminescu sau despre Absolut” (un capitol), coordonat de lector univ. dr. Gina Puică (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava). 

Activitățile din prima zi se vor încheia cu lecturi ale poeților Ion Mureșan și Nichita Danilov, la care sunt invitați să participe toți iubitorii de poezie, activitatea având caracter deschis.

A doua zi a seminarului, 18 mai, va debuta cu o conferință prezentată de prof. dr. Angela Vasilovici („Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano), cu titlul La originile unui eminescolog de excepție. Rosetta del Conte și pasiunea pentru limba și literatura română”. Va urma seminarul „Melancolie, de Mihai Eminescu”, coordonat de lector univ. dr. Anca Tomoioagă (Universitatea din Oradea)

Manifestarea se va încheia cu dezbateri finale și vizitarea municipiului Dorohoi.

Publicul interesat de activitățile propuse este invitat să asiste la ateliere, conferințe, discuții, conform programului, care poate fi consultat pe: http://www.eminescuipotesti.ro/

Noutati

Constructor desemnat pentru stabilizarea digului de la Depozitul de deșeuri de la Stăuceni

Depozitul din cadrul Centrului Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni va fi consolidat!

Valeriu Iftime: „Victoria noastră este oficială acum! Mulțumesc botoșănenilor pentru încredere!”

Astăzi, Valeriu Iftime, câștigătorul alegerilor locale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, a primit oficial înștiințarea că va prelua această funcție. În prima sa declarație publică după confirmarea rezultatelor, Iftime a transmis un mesaj de mulțumire și angajament față de cetățenii județului Botoșani.

Valeriu Iftime: „Victoria mea este un bine pentru Doina Federovici și Lucian Trufin” VIDEO

Valeriu Iftime a declarat că victoria sa nu este doar un succes personal și al echipei sale, ci și un bine făcut județului Botoșani. „Eu am făcut cel mai bun lucru pentru județul Botoșani și i-am făcut un lucru imens de bun doamnei Federovici, pentru că am scăpat-o de o povară cu care era oricum încurcată,” a afirmat el. Iftime a subliniat că preluarea conducerii Consiliului Județean îi oferă Doinei Federovici ocazia să se elibereze de responsabilități pe care nu le putea gestiona eficient.

Noua componență a Consiliului Local Botoșani: PSD domină, PNL și AUR în opoziție

În urma alegerilor recente, componența noului Consiliu Local al Municipiului Botoșani a fost stabilită. Consiliul este format din 23 de consilieri, reprezentând Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

V-ar putea interesa...

„Povestea cânepii”

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie, organizează, în colaborare cu Muzeul Etnografic Trușești și cu participarea artistei Doina Lavric-Parghel, proiectul cultural intitulat „Povestea cânepii”.

DESCHIDEREA ZILELOR EMINESCU, EDIȚIA IUNIE 2024

În data de 12 iunie 2024, la ora 12.00, în Sala Portaluri a Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, va avea loc o conferință de presă cu ocazia deschiderii Zilelor Eminescu, ediția iunie 2024.

„Simbol și meșteșug în încondeierea ouălor”, ediția a VI-a

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie, în colaborare cu Liceul Tehnologic Bucecea, organizează atelierele de creație intitulate „Simbol și meșteșug în încondeierea ouălor”, ediția a VI-a.