spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Nașteri premature, mame minore și cancer de col uterin. Rolul pe care-l joacă sărăcia și lipsa educației sanitare

Mai multe articole

În județul Botoșani, mai ales în mediul rural, multe femei neglijează controalele ginecologice, fie în timpul sarcinii, fie pentru depistarea anumitor boli. Iar lipsa controalelor de specialitate poate avea consecințe grave: de la nașteri premature, la pierderi de sarcină sau îmbolnăvire.

În județul Botoșani se nasc, anual, între 1.500 și 2.000 de copii. Dintre aceștia, aproximativ 10% sunt copii născuți prematur, adică micuți care necesită o atenție specială, iar în unele cazuri este nevoie de transferul acestora în unități medicale specializate.

Cauzele care duc la apariția acestor nașteri premature, dar și la creșterea numărului acestora sunt, printre altele, sărăcia și lipsa de educație pentru sănătate.

Majoritatea femeilor care ajung la un medic specialist doar atunci când nasc, fără controale prealabile, sunt mai ales din mediul rural.

Tot la țară, multe femei refuză să se controleze ginecologic, din aceleași motive.

Tocmai de aceea România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de femei care pierd lupta cu cancerul de col uterin.

„Le este greu să ajungă să ajungă la un consult medical”

Județul Botoșani este cunoscut pentru incidența destul de crescută de nașteri premature dar și pentru numărul de mame minore. Iar una dintre cauze este un de fapt un fenomen sesizat de specialiști, în practica curentă.

Este vorba despre tot mai multe femei care nu se duc la controale medicale în timpul sarcinii. Pe scurt, așa cum spun specialiștii, nu monitorizează sarcina. Pur și simplu, ele ajung la Maternitate doar atunci când simt că trebuie să nască. În unele cazuri, nici nu mai ajung la Maternitate ajungând să nască fie în Ambulanță, fie acasă.

Iar principala cauză, spun medicii pentru această situație, este factorul cumulat de sărăcie și lipsa unei infrastructuri sanitare în multe zone rurale. Astfel, majoritatea femeilor care nu merg la controale în timpul sarcinii, sunt din mediul rural. În comune precum Adășeni sau Avrămeni nici măcar nu există medic de familie. În aceste condiții, multe tinere sau femei care au deja mai mulți copii, cu venituri reduse, în mare parte, nu se îndură să vină la oraș și să cheltuie bani pe controale.

Femeilor din aceste medii defavorizate, sărace, le este greu să ajungă la un consult medical, din cauza situației economice. Se duc eventual la medicul de familie, care le trimite mai departe, la un specialist aflat la câţiva zeci de kilometri şi apar costurile pe care nu şi le permit”, precizează medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu, potrivit Adevărul.

Lipsa de monitorizare a sarcinii poate duce la probleme serioase, care pun în pericol chiar viața copilului sau a mamei. Sunt probleme care pot fi depistate la timp și care pot fi rezolvate dacă mama merge la un simplu control.

„Sunt cazuri, de exemplu, cu femei care au o infecţie intrauterină. Dacă vine la medic poate fi tratată. Dacă nu este monitorizată, problema rămâne și atunci lucrurile se complică“, spune medicul Carmen Zaboloteanu.

Femei care riscă să se îmbolnăvească, de frica bărbaților

Nu doar sarcinile care nu sunt monitorizate pun probleme, ci și lipsa controalelor preventive, tot în mare parte la femeile din mediul rural. În România, anual, peste 3000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Iar un simplu control ginecologic le-ar putea salva viața, mai ales prin depistarea precoce a bolii și intervenția imediată.

Ei bine, în județul Botoșani, de exemplu, mai ales la țară, multe femei refuză să-și facă aceste controale preventive, sau în unele cazuri, nici măcar nu știu că ar trebui să le facă.

Una dintre principalele cauze este tot sărăcia. Multe femei de la țară nu-și permit să ajungă la oraș pentru un control ginecologic. La acest motiv se adaugă și prejudecățile, dar și lipsa de cultură sanitară.

„Cred că şi din lipsă de informaţie nu accesează şi pur şi simplu că este o teamă. Vorbim despre acea cultură sanitară care, din păcate, la noi nu prea este. Informaţia ajunge mai greu în mediul rural. Uneori este o jenă indusă, cred că ne impunem nişte bariere“, precizează Corina Iancu, expert al Fundației Enable, implicată în caravane de depistare precoce a cancerului de col uterin prin satele din nordul Moldovei.

Tot din cauza lipsei de educație sanitară, Botoșaniul a ajuns să fie cunoscut și pentru numărul mare de mame minore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți