spot_img
duminică, decembrie 3, 2023

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Școli neîncadrate în grad de risc seismic. Nu se știe cum se vor comporta la un cutremur, pentru că nu au expertiză făcută

Mai multe articole

La Botoșani, mai bine de jumătate dintre școlile din județ nu sunt încadrate într-o categorie de risc seismic. După cutremurele din Gorj, directorii de școli spun că vor solicita primăriilor bani pentru expertizare.

În județul Botoșani sunt 822 de clădiri în care funcționează unități de învățământ fie că este vorba despre grădinițe, școli primare și gimnaziale sau licee. O parte dintre acestea au fost reabilitate în ultimii 10 ani atât pe fonduri europene, cât și din bani guvernamentali, altele însă sunt construcții vechi care au anumit grad de uzură.

Activitățile seismice recente din România, mai ales cele din județul Gorj, i-au făcut pe șefii din educația botoșăneană să facă o analiză a școlilor în funcție de gradul de risc seismic. Concluziile sunt îngrijorătoare, mai ales că autoritățile nu știu cum se vor comporta la un eventual cutremur clădirile în care funcționează școli și grădinițe.

Școli cu grad de risc seismic necunoscut

În momentul de față, din cele 822 de clădiri în care funcționează școli, mai bine de jumătate nu au stabilit gradul de risc seismic. Adică nu se știe cum și dacă vor rezista în caz de cutremur.

„Avem un număr de 545 de clădiri care nu sunt încadrate. Nu au actualizată expertiza pentru risc seismic”, spune Bogdan Suruciuc, inspector școlar general la Botoșani.

El recunoaște că este foarte importantă stabilirea gradului de risc seismic a școlilor mai ales în contextul actual.

„Este extrem de importantă această stabilire a gradului de risc seismic mai ales în situațiile actuale, unde vedem că în județul Gorj sunt probleme. Sperăm ca aceste probleme să dispară de acolo și să nu apară la noi”, adaugă Suruciuc.

Școlile la mâna autorităților locale

Șefii de la inspectorat spun că cei care trebuie să plătească expertizele pentru risc seismic sunt primarii pe raza a căror localități se află respectivele școli. Directorii trebuie să facă solicitări privind finanțarea acestor expertizări, iar autoritățile locale să aloce banii – în cazul cel mai fericit, când edilii vor decide să rupă din bugetul local pentru asemenea cheltuieli. Chiar și în aceste condiții realizarea expertizelor poate dura.

„Probabil în perioada următoare se va solicita de către directorii către primării sume de bani pentru încadrarea într-un grad de risc a acestor clădiri. Unele, ori sunt vechi, ori nu au avut actualizarea făcută”, adaugă inspectorul școlar general.

Majoritatea școlilor care nu au fost încadrate în grad de risc seismic sunt în mediul rural și este vorba mai ales de clădiri vechi. Inclusiv în municipiul Botoșani sunt școli de acest gen. Dintre școlile expertizate, majoritatea au grad de risc seismic 3 sau 4.

Sursa: Adevărul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți