spot_img
vineri, aprilie 26, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Încărcătorul comun: mai bine pentru consumatori și pentru mediu

Mai multe articole

Uniunea Europeană (UE) plănuiește să facă viața mai ușoară consumatorilor și să reducă poluarea, făcând din conectorul USB-C încărcătorul comun pentru telefoane mobile și pentru alte dispozitive portabile.

Poate deveni frustrant să avem nevoie de cabluri USB diferite pentru a încărca telefoanele mobile, tabletele sau camere. UE dorește ca acest lucru să depășim acest stadiu, simplificându-ne viața și reducând deșeurile electronice.

Pentru a afla ce presupune propunerea pentru un încărcător comun, am discutat cu Anna Cavazzini, președintele comisiei pentru protecția consumatorului din Parlament. Citiți mai jos un rezumat al interviului nostru transmis live pe Facebook.

Propunerea pentru încărcător comun

„Parlamentul European a insistat vreme de 10 ani pentru un singur standard, astfel încât să nu mai avem nevoie de o sumedenie de cabluri, ci doar de unul”, a spus Cavazzini.

Comisia Europeană a încercat să implice companiile prin acorduri voluntare, ceea ce a funcționat parțial. Totuși, nu toate companiile au fost de acord, și de aceea Comisia a propus în final un act legislativ care să introducă un standard comun pentru încărcătoare.

Ce înseamnă acest lucru pentru consumatori?

Propunerea este formată din două părți: una pentru un standard comun pentru cabluri și dispozitive, ceea ce le va face în viitor interschimbabile. Acest lucru este bun pentru consumatori, întrucât ei vor putea să își încarce dispozitivele cu orice cablu.

Partea a doua este despre renunțarea la pachete aparat plus încărcător.

„Când cumpăr un telefon nou, cel mai adesea primesc automat un nou cablu”, a spus Cavazzini.

Pentru consumatori acest lucru ar însemna să cumpere cablul separat. Dar, cum majoritatea oamenilor au deja cabluri, acest lucru nu va aduce implicit cheltuieli suplimentare.

Când putem aștepta încărcătorul comun în UE?

Regulile ar putea intra în vigoare cel mai devreme în 2024. Cavazzini speră că Parlamentul va termina de lucrat la propunere și va ajunge la un acord cu Consiliul de miniștri, care co-legiferează cu Parlamentul, până la finalul lui 2022. Statele vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru implementarea regulilor.

Ideile Parlamentului

Cu toate că lucrul asupra propunerii nu a început oficial în Parlament, unii deputați europeni au solicitat deja ca toate dispozitivele să fie incluse.

„Propunerea Comisiei include o mulțime de dispozitive, dar nu și e-readerele, de exemplu”, a spus Cavazzini. Alți parlamentari spun că noile reguli trebuie să anticipeze și evoluțiile viitoare, de exemplu luând în calcul încărcarea wireless.

Vor descuraja aceste măsuri inovația?

Potrivit eurodeputatei, industria vizată aduce adesea ca argument faptul că noua legislație ar putea împiedica inovația. „Eu nu văd așa lucrurile”, spune aceasta.

Cu cât se vor reduce deșeurile electronice?

Există diferite estimări, dar un număr menționat adesea este de circa 1000 de tone pe an. „Deșeurile electronice sunt categoria de deșeuri cu creșterea cea mai rapidă. Dacă dorim cu adevărat să punem în aplicare Pactul Verde și să reducem consumul de resurse, trebuie să lucrăm pe toate căile”, a spus Cavazzini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți