Vremea in Botosani

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

HomeComunicateModernizarea Vămii Racovăț – Diakivți, prevăzută în Masterplanul Infrastructurii de transport și...

Modernizarea Vămii Racovăț – Diakivți, prevăzută în Masterplanul Infrastructurii de transport și a punctelor de Frontieră Româno-Ucrainene

Published on

spot_img

Județul Botoșani va juca un rol definitoriu în procesul de reconstrucție a Ucrainei după finalizarea agresiunii rusești, dar și în cel de aderare al țării vecine la Uniunea Europeană.

În acest context, o delegație formată din administratorul public Cristian Nistor și Marius Ilincaru, directorul de cabinet al președintelui Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, au luat parte la forumul româno-ucrainean organizat la Cernăuți privind implementarea Masterplanului Infrastructurii de Transport și a Punctelor de Frontieră.


„Consiliul Județean Botoșani a arătat o deschidere și un sprijin total pentru cooperarea cu Ucraina, redeschiderea Punctului de Trecere a Frontierei de la Racovăți, dar și dezvoltarea rețelelor de transport care să creeze alternative la culoarele existente. Este necesară dezvoltarea și adaptarea infrastructurii rutiere la provocările pe care le aduce conflictul din Ucraina și reconstrucția țării vecine. De aceea, împreună cu reprezentanții guvernamentali și cei ai Comsiei Europene, căutăm cele mai bune soluții de finanțare pentru proiectele incluse în Masterplanul Infrastructurii de Transport și a Punctelor de Frontieră România-Ucraina”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.


În masterplanul prezentat la forum este prinsă și modernizarea Punctului de Trecere a Frontierei de la Racovăț, astfel încât acesta să permită tranzitarea în regim cargo, precum și a autocarelor. În acest moment, PTF Racovăț – Diakivți operează în regim de trafic internațional pietonal și rutier de mic tonaj.
„Pentru a permite traficul vehiculelor cu o masă mai mare de 7,5 tone prin PTF Racovăț sunt necesare investiții în infrastructura rutieră din Ucraina și România, dar și din punctul vamal. Vorbim de o sumă aproximativă de 75 de milioane de euro. Investițiile cele mai mari trebuie făcute pe partea ucraineană, dar și la noi trebuie modernizați 37 de kilometri de drum, precum și podul de peste Siret de la Vârfu Câmpului – Zvoriștea, care se află deja în procedură de licitație pentru execuția lucrărilor. Consiliul Județean Botoșani a predat Ministerului Transporturilor sectoarele de drum județean care deservesc Vama Racovăț pentru a fi transformate în drumuri naționale și a fi modernizate așa cum a fost prevăzut în Memorandumul Guvernului României de la sfârșitul anului 2022”, a declarat Cristian Nistor, administratorul public al județului Botoșani.


Potrivit Memorandumului aprobat de Guvernul României la finele anului 2022, CNAIR va disponibiliza aproximativ 62 de milioane de lei pentru modernizarea sectorului ce se întinde de la Punctul Vamal Racovăț și până la Dorohoi și alte 5 milioane de lei pentru reparații pe sectorul de drum Punctul Vamal Racovăț – Fundu Herța – Cristinești – Dragalina. Potrivit aceluiași Memorandum, vor fi investite 1,5 milioane de lei în platformele de staționare și dotările vamale de la Racovăț.


Prezent la forumul de la Cernăuți, Cezar Grozavu, directorul executiv al BRCT Suceava, a apreciat faptul că la nivelul Consiliului Județean Botoșani a fost realizată o strategie pentru dezvoltarea transporturilor în regiunea transfrontalieră, singura de altfel de-a lungul frontierei româno-ucrainiene.


La discuțiile de la Cernăuți, pe lângă oficialii celor două țări, au participat, online, și reprezentanți ai Comisiei Europene, Mona Björklund, director DG Move, și Filip-Alexandru Negreanu-Arboreanu, șeful de cabinet al Comisarului European pentru Transporturi, Adina Vălean.

Noutati

Constructor desemnat pentru stabilizarea digului de la Depozitul de deșeuri de la Stăuceni

Depozitul din cadrul Centrului Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni va fi consolidat!

Valeriu Iftime: „Victoria noastră este oficială acum! Mulțumesc botoșănenilor pentru încredere!”

Astăzi, Valeriu Iftime, câștigătorul alegerilor locale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, a primit oficial înștiințarea că va prelua această funcție. În prima sa declarație publică după confirmarea rezultatelor, Iftime a transmis un mesaj de mulțumire și angajament față de cetățenii județului Botoșani.

Valeriu Iftime: „Victoria mea este un bine pentru Doina Federovici și Lucian Trufin” VIDEO

Valeriu Iftime a declarat că victoria sa nu este doar un succes personal și al echipei sale, ci și un bine făcut județului Botoșani. „Eu am făcut cel mai bun lucru pentru județul Botoșani și i-am făcut un lucru imens de bun doamnei Federovici, pentru că am scăpat-o de o povară cu care era oricum încurcată,” a afirmat el. Iftime a subliniat că preluarea conducerii Consiliului Județean îi oferă Doinei Federovici ocazia să se elibereze de responsabilități pe care nu le putea gestiona eficient.

Noua componență a Consiliului Local Botoșani: PSD domină, PNL și AUR în opoziție

În urma alegerilor recente, componența noului Consiliu Local al Municipiului Botoșani a fost stabilită. Consiliul este format din 23 de consilieri, reprezentând Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

V-ar putea interesa...

Constructor desemnat pentru stabilizarea digului de la Depozitul de deșeuri de la Stăuceni

Depozitul din cadrul Centrului Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni va fi consolidat!

Dotări prin PNRR făcute de Consiliul Județean pentru școlile speciale și CJRAE

Consiliul Județean Botoșani continuă modernizarea școlilor profesionale speciale „Ion Pillat” Dorohoi și „Sfântul Stelian” Botoșani, precum și a Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională, în cadrul unui proiect finanțat prin PNRR, în valoare de 1,5 milioane de lei cu TVA.

Mesajul Președintelui Organizației Municipale PNL Botoșani după alegeri: Respectăm decizia alegătorilor și promitem opoziție constructivă

Mesajul Președintelui Organizației Municipale PNL Botoșani după alegeri: Respectăm decizia alegătorilor și promitem opoziție constructivă