spot_img
vineri, aprilie 26, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Nova ApaServ – Idei „moderne” de a repara o conductă. Locuitorii primesc apă cu porția sau mai deloc în condiții caniculare (FOTO/VIDEO)

Mai multe articole

Protest la Trușești din cauza lipsei de apă.

În plină vară, când temperaturile sunt extrem de ridicate și apa este mai mult decât necesară, mai mulți locuitori din comuna Trușești și nu doar, se confruntă de săptămâni bune cu o problemă importantă. Fie primesc apă cu porția, fie deloc.

Din aceste motive, vineri, sătenii s-au adunat în curtea Primăriei din Trușești, în semn de protest față de nedreptatea la care sunt supuși.

Oamenii și-au spus nemulțumirile și au discutat cu primarul comunei, pentru a se găsi o soluție măcar de moment, până când autoritatea competentă de rezolvarea problemei să ia măsuri. Primarul Petru Ailenei spune că a făcut zeci de sesizări către societatea Nova Apaserv, însă de acolo nimic, liniște și pace.

„Apa la parter ajunge, dar la etajul doi nu mai. Am un vecin care stă și udă cartofii toată ziua. Nu am nimic cu el, că vrea să aibă recoltă, într-adevăr. Dar el nu se gândește că alții n-au deloc”, a spus un sătean.

Petru Ailenei a povestit reporterilor Foto-Reporter că, apa ajunge la Trușești prin coloana de la Stânca, care este făcută în anul 1981.

„Apa este necazul cel mai mare în comuna Trușești. Acum este apă în Trușești, dar în localitățile limitrofe nu este. Noi avem o mare problemă aici, pentru că avem Căminul pentru persoane cu dizabilități și o casă de copii, care nu au apă. Am făcut o adresă către Prefect, am discutat cu directorul de la Nova Apaserv. Coloana de la Stânca până în Trușești este făcută în anul 1981, deci are 41 de ani, fiind din azbociment și e spartă peste tot. Nu s-a investit deloc și au fost anunțați, au fost ajutați de primării. În Drislea și Ionășeni nu există fântâni, acolo e problemă mare”, a precizat edilul.

„Din câte am înțeles este un proiect scos la licitație publică pentru cumpărarea coloanei. Aici, la Guranda, la o localitate limitrofă este o coloană într-un iaz. Da cine a pus coloană în iaz?? Domnul prefect știe, CJ-ul știe, Nova știe și nici măcar nu mai răspunde la telefon. Oamenii sunt necăjiți, nu sunt fântâni. Sunt foarte multe localități care sunt legate de bazinele de la Trușești, de asta nici nu ajunge apa la celelalte. De aici se duce la Libertatea, avem Albești, Todireni, Hlipiceni, tot de aici se leagă. Conducta trebuie schimbată și, în plus, trebuie să avem 24/24. Mai este o problemă, că apa ajunge doar la etajul unu, atât, mai sus nu se duce. Eu când promit mă țin de cuvânt, dar eu acum nu pot promite că o să avem apă, pentru că nu eu sunt cel care o dă. Pot promite doar că o să mă țin de ei să rezolve problema”, a mai spus acesta.

Avariile nu se opresc aici

Dacă investiții și reparații „ca la carte” nu s-au mai făcut de ani buni, avariile și improvizațiile sunt mai sesizabile. La intrare în comuna Durnești se regăsește „Iazul Nova Apaserv”, așa cum l-au denumit localnicii. Și asta pentru că el a apărut acolo din cauza unei conducte sparte.

Acesta nu este însă singurul. Muncitorii care lucrează la modernizarea drumului către Ștefănești, și-au creat singuri condiții de muncă. Aceștia au săpat un canal paralel cu drumul, pentru a devia apa ce iese la suprafață din conducta spartă.

În acea zonă, avariile sunt la tot pasul. Deși le repară, ele la un moment dat tot ajung să se degradeze și să creeze probleme, resimțite de localnici.

„Obligatoriu trebuie bazin aici sau în sat. Iar în interiorul acestui bazin există ceva ca o pungă, dintr-un material sintetic, care cică e spart în șapte locuri și nu poate fi reparat. Deci trebuie unul nou, care costă undeva la 60.000 de lei. De atunci sunt trei luni de zile de când o tot ținem tot așa. Noi aveam probleme cu apa mai mult pe Broșteni, deoarece acolo pompează apa către Todireni, Albești, Ripiceni, acolo ar fi mai mari probleme. Am făcut și noi sesizări, dar tot degeaba. Am încercat și noi să îi ajutăm pe oameni cum putem. De exemplu, ieri (n.r. joi), am fost cu buldoexcavatorul să luăm pământ, pentru a le pune unde era un izvor și să aibă Băbiceni apă. Am făcut fântâni și ne descurcăm cum putem. Am mai reparat avariile astea mici, dar la astea mari nu ne putem băga. E treaba celor de la Nova Apaserv”, a spus Vasile Sasu, primarul comunei Durnești.

Din cauza numeroaselor de avarii de pe conducta Ștefănești – Trușești, pe această rută s-au format numai iazuri

Surpriză de proporții. Idei „moderne” de a repara o conductă

În extravilanul localității Durnești, săptămâna trecută, din cauza unei găuri formate în conductă s-a format o adevărată fântână arteziană care a creat un crater în pământ. Problema a fost sesizată, ba chiar și rezolvată cu o soluție cam primitivă pentru secolul XXI. Problema a fost astfel rezolvată sau cel puțin parțial rezolvată cu un cep de lemn.

La câteva ore distanță de protestul din fața Primăriei a avut loc și o ședință de Consiliu Local, la care au participat și câțiva reprezentanți ai comunității locale, printre care și președintele Asociației „Grup Civic”, care este din comuna Trușești.

Daniel Câșlariu s-a oferit să construiască fântâni, pentru a ajuta locatarii de la blocuri.

„Aș putea face o fântână aici. Ar putea ajuta în cazul în care sâmbăta, de exemplu, nu este apă”, a spus Daniel Câșlariu.

„Am vorbit cu președinta Consiliului Județean și a dat asigurări că se va rezolva. Și-a asumat faptul că și ei sunt vinovați de această situație. Trebuie să insistăm, nu trebuie să îi lăsăm. Înainte aici au mai fost probleme. Avem foarte mulți locuitori la bloc și nu avem fântâni. Situația asta nu trebuie să rămână așa, mai ales dacă va continua și în perioada următoare. Trebuie făcut ceva”, a adăugat Daniel Câșlariu.

În cadrul ședinței ce a avut loc la Primăria comunei Trușești, cetățenii alături de autoritatea locală au încercat să găsească soluții pentru moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți