spot_img
vineri, aprilie 26, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Mariana Honceru, omagiată de sute de oameni într-un concert de excepție. GALERIE FOTO/VIDEO

Mai multe articole

Joi seară, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, sute de oameni și artiști de pretutindeni s-au adunat pentru a o omagia pe artista Mariana Honceru, la un an de la trecerea sa în neființă.

Evenimentul cultural a fost organizat de către artistele Carmen Cornaci, Iustina Irimia și Petronela Axintioaiei. Pe scenă, alături de Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor”, dirijată de Ion Oloieru, au urcat oameni de valoare de peste Prut și din întreaga Românie.

De la Dan Doboș, managerul Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor”, până la Ion Paladi, Mioara Velicu, Laura Olteanu, Constantin Bahrin, Silvia Zagoreanu, Sorin Filip, Diana Sârbu și Andreea Chisăliță. De asemenea, pe scenă au urcat și tinerele talentate Iustina Irimia, Petronela Axintioaiei, care, din motive medicale, nu a putut cânta, și Carmen Cornaci.

Și-au făcut apariția și oficialități botoșănene, precum Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani și Doina Federovici, președinta Consiliului Județean.

La începutul spectacolului a fost ținut un moment de reculegere.

„Firul vieții, al Marianei Honceru, pornește în urmă cu 77 de ani, din Ungureni. După Școala Generală din localitatea natală se îndreaptă spre reședința de județ, pentru cursurile liceale urmate la Colegiul A.T. Laurian. Pasiunea pentru cuvânt a descoperit-o de mic copil, însă nu a cunoscut atunci un context favorabil pentru a o dezvolta. Începutul profesional a fost la Uzinele Textile din Moldova, la 17 ani, unde a intrat printr-un curs de calificare de trei luni. Fiind o fire muncitoare a fost remarcată și promovată la Biblioteca Întreprinderii de unde a pornit o bogată activitate culturală și sportivă în cadrul Uzinei. A fost implicată activ în toate cele desfășurate. A ales repertoriul, s-a ocupat de repetiție, a coordonat Corul Muncitoresc, Corul de Cameră, Grupul Vocal Haiducii, Ansamblul Firicelul, câștigător al multor festivaluri, a realizat ateliere de pictură, a înființat primul studio de Teatru pentru Amatori Rampa, a ținut brigăzi artistice, totul într-o strânsă colaborare cu Ioan Cobâlă, Constantin Ceucă, Emil Iordache, Gheorghe Jaucă și Dana Petraru, oameni de cultură din Botoșani. A adus nivelul de amatori aproape de cota profesioniștilor, fiind apreciată de mari realizatori de emisiuni, precum Tudor Vornicu și Mărioara Murărescu”,a spus Iustina Irimia despre Mariana Honceru.

Cel mai emoționant moment, care a stârnit lacrimi în rândul spectatorilor, a fost când Cristi, băiatul Marianei Honceru a urcat pe scenă și a vorbit despre mama sa.

„Acest eveniment este, de fapt, o altfel de pomenire a mamei mele și a mamei voastre de suflet. Mulțumesc artiștilor care au răspuns invitației dumneavoastră, artiști cu care mama a colaborat, mulțumesc publicului prezent în această seară. Un public iubitor de folclor autentic. Sper ca sufletul mamei, oriunde s-ar afla, să se mândrească cu moștenirea lăsată, și anume cântecul popular”, a spus Cristi Honceru.

„Sunt foarte emoționată, dar mă bucur că ați ales să fiți alături de noi în această seară. Dacă atunci când am cunoscut-o eu mă supăram când mă certa, am înțeles că o făcea pentru că mă iubea. Pentru că a fost mama mea de cântec, iar o mamă își ceartă copiii pentru că le vrea binele. Eu m-am bucurat de toate sfaturile ei și sper să fie mândră de mine”, a declarat Carmen Cornaci.

Invitat la acest eveniment a fost și Răzvan Mitoceanu, un bun prieten de-al Marianei.

„Despre doamna Mariana este foarte mult de vorbit și cred că cineva, într-o bună zi, ar trebui să scrie o carte. Ea a fost un om extraordinar. Ciolac spunea că oamenii care au reușit să schimbe lumea au fost oameni pe care lumea nu a putut să îi schimbe. Așa și dumneaei, ea a schimbat lumea, a întors lumea cu capul în jos și a învățat-o să stea în cap. A fost un om puternic, care ar fi trebuit să se bucure de acest spectacol în urmă cu zece ani. Fiecare cântec are o poveste”, Răzvan Mitoceanu.

Toți artiștii prezenți joi seară la Botoșani sunt oameni a căror carieră muzicală a fost marcată de prezența Marianei Honceru.

„Mare mi-e bucuria că am reușit împreună cu Iustina Irimia și Carmen Cornaci să organizăm acest eveniment dedicat Marianei Honceru. Mi-este foarte greu să vorbesc despre ea, în special la trecut. Mă leagă foarte multe amintiri de Mariana”, Petronela Axintioaiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți