spot_img
vineri, aprilie 26, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

13 septembrie – ZIUA POMPIERILOR ROMÂNI.

Mai multe articole

Începând cu anul 1953, ziua de 13 septembrie le este dedicată întru totul pompierilor români.

Aniversată în fiecare an de atunci, acestă zi ține să ne reamintescă gloriosul eveniment național ce a avut loc în data de 13 septembrie 1848, zi în care pompieri din București aflați sub conducerea capitanului Pavel Zăgănescu, au luptat împotriva oștirii otomane, ce a venit pentru a înfrânge prin forța armelor mișcarea revoluționara de la 1848.
Lupta de pe Dealul Spirii din București le aduce pompierilor români titlul de ,,Eroii patriei” și prima dovadă a calității morale și de luptă a ostașilor tinerei armate române moderne înființată în urma Păcii de la Adrianopole din anul 1826.

Monumentul Eroilor Pompieri

La 53 de ani de la eveniment se inaugurează Monumentul Eroilor Pompieri, având inscripționat pe soclu: ,,LUPTĂTORILOR DE LA 13 SEPTEMBRIE 1848 – POPORUL ROMÂN RECUNOSCĂTOR”.
Întâmplător sau nu, ziua de 13 septembrie reprezintă și ziua în care nu cu mult timp înainte ca trupele otomane să sosească are loc înmânarea noilor drapele ale Regimului 2 infanteria.

Iubirea pentru patrie, solemnitatea, curajul și devotamentul infuențează până și ostașii Companiei de Pompieri condamnați de căpitanul Pavel Zăgănescu; aceștea dorind să meargă la cazarma din Dealul Spirii; plasați pentru paza cazărmii, au cerut comandantului lor: ,,Luați-ne și pe noi, nu ne lăsați în cazarmă, ca pe niște nevrednici, căci dacă acolo, în Dealul Spirii, va fi vreun război, noi vrem să murim cu frații noștrii.”
În anul 1860, pompierii ce au luat parte la gloriosul eveniment, au primit din partea primului Partid al României pensii pe viață și prima medalie românească – PRO VIRTUTE MILITARILOR.
Nu puține au fost momentele în care pompierii români și-au demonstrat curajul și iubirea pentru meseria lor.

Alt moment de jertfă al pompierilor militari a avut loc în data de 24 mai 2004, la Mihăilești, moment în care două camioane încărcate cu amoniu au luat foc, tragedie în urma căreia 18 persoane și-au pierdut viașa, printre care 7 pompieri de la Inspectoratul de Urgențe, Neron Lupașcu, județul Buzău.


Datorită valorilor morale și iubirii pentru patrie, ziua de 13 septembrie va rămâne pentru totdeauna ZIUA POMPIERILOR ROMÂNI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți