spot_img
miercuri, mai 8, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Prima super-lună din acest an: ,,Luna Roz”, a răsărit în această dimineață! Iată cum puteți observa evenimentul rar.

Mai multe articole

Luna plină a lunii aprilie este cunoscută sub numele de „Luna roz”, deși asta nu înseamnă neapărat că va străluci roz pe cer. Porecla provine dintr-o floare roz de primăvară găsită în America de Nord, potrivit The Old Farmer’s Almanac.

Luna Roză va fi vizibilă în România marți dimineață la ora 6:32 dar se poate observa din plin și marți seară.

În general, o super-lună se referă la o lună plină ce apare atunci când luna se află la 90% din perigeul său ( punctul orbitei lunii care o apropie cel mai mult de Pământ).

Orbita lunii de 27 de zile din jurul Pământului arată mai degrabă ca o elipsă, decât un cerc, datorită gravitației de la soare și Pământului care împinge și trage pe Lună în timp ce călătorește prin spațiu. Deci, există puncte de-a lungul căii sale orbitale care aduc luna mai aproape sau mai departe de planeta noastră. (Gândiți-vă la o bandă de cauciuc în jurul unei mingi: dacă trageți ambele capete, aceasta face un oval, astfel încât două părți se apropie de minge, în timp ce capetele se îndepărtează.)

Când luna lovește perigeul, ajunge la mai puțin de 224.000 de mile de Pământ. (De obicei, este la 238.000 de mile distanță.) Această diferență de distanță  face ca o super-lună să pară mai luminoasă și mai mare decât o lună plină obișnuită, deși schimbarea este dificil de detectat cu ochiul liber.

Sursă foto: leplombierastronome IG

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți