spot_img
vineri, aprilie 26, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Ce se întâmplă cu salariul românilor în pandemie. Sărăcie la țară sau la oraș?

Mai multe articole

Pandemia a adus o mulțime de dezichilibre economice în casele românilor. Cum arată astăzi  sărăcia la oraș? Să luăm exemplul unei familii tipice formate din: mamă și  tată cu  doi copii. Ambii părinți intră în șomaj tehnic și dacă aveau salariul minim pe economie, acum ajung să câștige, împreună cu alocațiile copiilor, aproximativ 3400 de RONI  pe lună. Să presupunem că își pot îngheța ratele până la finalul anului și tot reușesc să aloce, săptămânal, câte 850 de lei pentru mâncare și alte cheltuieli. În percepția majorității poate este puțin dar nu pentru toți.

„Românilor le face plăcere să meargă la cumpărături și asta impulsionează destul de mult consumul, mai ales în comparaţie cu ţările vestice, unde (…) shoppingul nu mai este deja pe lista micilor plăceri”,  afirmă  Raluca Răschip, director GfK România.

De partea cealaltă a balanței înclină cum arată calculele bugetului unei familii similare de la țară: doi părinți care nu au lucrat niciodată cu contract de muncă legal, acum  din cauza restricțiilor, nu mai au nici-o sursă de venit.. Munceau cu ziua, cum a rămăs din străbuni, fără specializări, acte, contracte sau vechime.. Dacă nu  au nici ajutor social, ci doar alocațiile a doi copii, au un venit de 428 RONI/ lună. La oraș 4 oameni nu se descurcă cu 3400 RONI, dar cei de la țară se descurcă cu cei 428 de RONI?

,,Am știut dintotdeauna că traiul la țară are greutățile și limitările lui, dar mergând împreună cu Asociatia ,,GRUP CIVIC Botoșani” am ajuns să cunosc îndeaproape această lume. Copiii din mediul rural pornesc primii pași spre educație cu stângul iar un  viitor mai bun le este străin. În drumul lor se ivesc o mulțime de piedici, care incep de la parinti, ce la randul lor,nu au avut parte de educație.. Parinti care nu au încredere în abilitățile lor sau îi văd și vor doar buni de muncă. Cum pot acești copii să doboare greutățile care le ies în cale? Ce viitor au acesti copii?” a scris Alin Chirilă pe pagina sa de Facebook.

Ceea ce nu realizăm însă este că micile pierderi de azi și de mâine  ne privează de posibilitatea de a face mici economii, care  la final ar putea face o mare diferenţă pentru viitorul nostru și al familiei noastre.

Finanțele noastre n-ar trebui să ne acapereze toată  viaţa și energia, dar în egală măsură n-ar trebui nici să fie gestionate haotic, ignorând modul în care vin și pleacă. Viața este mai mult decât o cursă financiară, dar dacă ne gestionăm banii prudent, filtrându-ne toate deciziile prin anticipăti realiste și cumpătate, putem să ne bucurăm mai mult de acele daruri ale vieţii care nu pot fi monetizate, subliniază specialiștii.

Având în vedere perioadele economice instabile în care trăim, nevoia de educaţie financiară în rândul tinerilor nu a fost niciodată mai importantă”, punctează Scott Gamm, autorul website-ului HelpSaveMyDollars.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți