spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Râul ucigaș din nordul Moldovei. De ce se îneacă atâția oameni în Prut

Mai multe articole

Prutul este un râu periculos pentru cei care nu-i cunosc tainele și se aventurează în apele sale. Cel puțin asta arată statistica sumbră a ultimei luni, în județul Botoșani, cu patru înecați în numai zece zile. Autoritățile fac apel la populație să evite zonele respective chiar dacă este foarte cald.

Județul Botoșani se află pe locul al doilea la nivel național, ca suprafață a luciului de apă, cu 3.600 de hectare. Pe teritoriul său curg două râuri importante, Siretul și Prutul. Acesta din urmă acoperă toată zona de nord și de est a județului, reprezentând și granița naturală a României cu Republica Moldova.

De-a lungul timpului, cele două râuri au răpit multe vieți. În fiecare vară au fost numeroase cazuri de înec, mai ales în rândul adolescenților dornici de scăldat, în condițiile în care în Botoșani sunt foarte puține locuri amenajate pentru înot.

Patru vieți în zece zile, din care doi copii

Și în această vară Prutul și-a luat „tainul” sumbru, cum spun localnicii din comunele situate de-a lungul râului. Numai în luna iulie au murit înecate cinci persoane, în județul Botoșani. Patru dintre acestea, în numai zece zile, majoritatea în Prut. Două dintre cazuri au fost extrem de dramatice, fiind vorba despre doi adolescenți.

Astfel, în 14 iulie, un copil de 14 ani, din comuna Rădăuți Prut, a plecat la scăldat cu prietenii, la Prut, a intrat în apă și nu a mai ieșit. După trei ore de căutări, pompierii au scos la suprafață trupul neînsuflețit al adolescentului. După două zile, un alt adolescent de 16 ani s-a înecat în Prut, în dreptul localității Santa Mare, aflată la 70 de kilmetri distanță de locul primei tragedii. A fost înghițit de ape, iar pompierii i-au găsit trupul după patru zile.

Pe 21 iulie, la mai puțin de o săptămână de la această tragedie, un bărbat de 72 de ani, din Todireni, a sfârșit înecat în râul Sitna.

„Este un râu periculos tare, cu vârtejuri”

Autoritățile locale din comunele situate pe malurile Prutului spun că acest râu, în special, este deosebit de periculos, mai ales din cauza balastierelor din zonă.

„Prutul este un râu foarte periculos pentru cei care nu-l cunosc, mai ales pentru cei foarte tineri. Are zone cu multe excavații, acolo sunt vârtejuri și te trage la fund cu o forță incredibilă. Chiar și pe înotătorii buni. Noi sfătuim să nu se aventureze. Sunt și curenți puternici, spune Viorel Nichiteanu, primarul din Răduți Prut.

La rândul lor, reprezentanții ISU Botoșani spun că aceste râuri sunt periculoase, iar misiunile de salvare sau recuperare sunt foarte grele chiar și pentru cei specializați.

„Sunt misiuni sub presiunea timpului și, de cele mai multe ori, în condiții dificile de intervenție, în ape în care curenții sunt atât de puternici încât le pot pune chiar și lor viața în pericol. În râuri, canale și în Prut curenții sunt puternici, apa își schimbă nivelul brusc, malurile sunt abrupte și pot aluneca în acele gropi formate în apă”, spun reprezentanții ISU.

În județul Botoșani, există locuri de scăldat autorizate doar în municipiile Botoșani și Dorohoi, zone unde există și personal specializat pentru a interveni în caz de accidente sau înec.

Sursa: Adevărul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți