Reflecții asupra unei vieți dedicate fotografiei, muzicii și reinventării, într-un interviu plin de optimism și înțelepciune
Pe 7 octombrie 2024, s-a stins din viață Ghenadie Prisecaru, un om cu multiple talente și un profesionalism recunoscut. Fotograf, cameraman și acordor de piane, Ghenadie și-a lăsat amprenta asupra comunității prin fiecare dintre domeniile în care a activat. Originar din Drochia, Republica Moldova, a ajuns în România în 1993, unde a lucrat timp de 12 ani la televiziunea locală din Botoșani, colaborând și cu posturi naționale și internaționale.
În calitate de fotograf, a fost membru al National Geographic, realizând fotografii remarcabile care i-au adus recunoaștere internațională. În 2016, Ghenadie a deschis un studio foto în centrul istoric al Botoșaniului, unde a creat un spațiu artistic deosebit pentru fiecare ședință foto. Cu un simț unic al luminii, reușea să capteze esența fiecărui moment, atât în studio cât și la evenimente. Puțini fotografi foloseau lumina în modul subtil și expresiv pe care Ghenadie îl stăpânea.
Tot în 2016, am deschis și eu un studio foto în Uvertura Mall, unde zilnic, când veneam la muncă ii admiram expoziția sa de portrete. Într-un interviu acordat publicației Observatorul de Nord din Soroca, Ghenadie a reflectat asupra carierei sale: „Am fost martor la integrarea României în Uniunea Europeană. Făceam știri despre problemele locale, observam ce se întâmplă în țară, dar și în județul Botoșani. Pentru că acopeream întreg județul, am văzut mari probleme la întreprinderile care își pierdeau piața de desfacere, întreprinderi care, în cele din urmă, au falimentat. […] Totuși, nu pot să nu menționez partea bună: în toți acești ani după integrare s-au construit drumuri și pensiile sunt plătite. […] Dacă ieri nu puteau, astăzi pot.”
Cum de parcă pandemia nu a fost destul, o boală cruntă a dat peste Ghenadie, acesta fiind diagnosticat cu un melanom agresiv, dar el era mereu optimist. A declarat pentru Observatorul de Nord: „Am beneficiat de trei operații mari. O dată la doi ani mă operez și iau un tratament de 10.000 de euro pe lună. Imaginați-vă, 10.000 de euro pe lună. Statul român îmi plătește, eu nu plătesc. Vedeți, eu beneficiez de un program care acoperă toate cheltuielile. Când merg la oncologie, văd foarte multă lume, chiar incredibil de multă. Sunt foarte mulți bătrâni care ar putea să moară, dar sunt menținuți prin acest program, chiar dacă nu sunt asigurați medical. Nu pot să nu fiu recunoscător, căci de la statul român am primit un apartament gratuit. Era un program, nu știu dacă mai există și cum mai funcționează azi. Atunci când a fost lansat, mă încadram în criteriile de eligibilitate: până la 35 de ani, cu studii superioare și un loc de muncă. Am depus dosarul pentru obținerea locuinței și, peste un an, am primit un apartament cu două camere, pentru care la început plăteam o chirie modică. După aceea, apartamentul a fost scos la vânzare și am luat un credit pentru a-l cumpăra.”
Pandemia a adus provocări, iar boala care l-a afectat ulterior i-a schimbat planurile, dar Ghenadie nu și-a pierdut optimismul. A reușit să se reinventeze, transformând o parte din studioul foto într-un atelier de acordare și recondiționare a pianelor, o pasiune descoperită alături de soția sa, pianistă și profesoară de pian. După cursuri specializate la Moscova, Ghenadie a devenit acordor de piane, împărțindu-și timpul între fotografie și muzică. În același interviu, a mărturisit: „Nu am fost niciodată bun la matematică, dar munca de acordor necesită un anumit nivel de cunoaștere. Trebuie să asculți și să numeri vibrațiile, să știi câte vibrații pe secundă are, de exemplu, o terță sau o cvintă, și eu încă învăț.”
Ghenadie Prisecaru s-a stins din viață la doar 49 de ani, lăsând un gol imens în rândul colegilor săi din comunitatea fotografilor. Grupul acestora deplânge pierderea unui profesionist dedicat, care și-a pus amprenta pe arta fotografiei printr-o lumină unică și inconfundabilă. Ghenadie nu doar captura imagini, ci reușea să surprindă sufletul momentului. Pentru el, lumina nu era doar un instrument, ci o veritabilă muză, o extensie a pasiunii sale pentru frumos. Lumina fotografiilor sale va continua să vorbească despre omul care știa să vadă și să creeze dincolo de aparențe.
Înmormântarea va avea loc miercuri, 9 octombrie, la Cimitirul Eternitatea din Botoșani.