Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

HomeComunicate„Povestea cânepii”

„Povestea cânepii”

Published on

spot_img

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie, organizează, în colaborare cu Muzeul Etnografic Trușești și cu participarea artistei Doina Lavric-Parghel, proiectul cultural intitulat „Povestea cânepii”. 

Plasat sub semnul unei dualități complementare: realizarea unei expoziții etnografice și reprezentația artistică menită a completa și potența impactul pieselor etnografice, acest proiect devine o sinteză a momentelor importante din universul femeii raportate la ceea ce însemna, în trecut, folosirea cânepii. 

Punând laolaltă piese etnografice din colecțiile celor două entități muzeale, partea de expunere are ca scop aducerea în fața publicului a elementelor definitorii ale prelucrării și întrebuințării cânepii în satul botoșănean tradițional.

Concertul Doinei Lavric-Parghel, la limita dintre teatru și muzică, este povestea femeii în brațele căreia, cândva, se afla toată puterea acestei lumi: „Tot ce era odată în casă (pe perete, pe laviță, la ferestre, sub icoană) era făcut de aste două mâini ale femeii. Se spune că Maica Domnului i-a pus femeii în mână furca și cânepa, cu poruncă strașnică să îmbrace cu mâinile ei toată casa…”. Acompaniindu-se de cobză, Doina va înșirui cântece, povești și descântece, pentru a reînvia o lume străveche, revelată nouă cu o măiestrie artistică distinctă.

Așadar, vă așteptăm miercuri, 12 iunie 2024, ora 11.00, să ne așezăm împreună la o poveste!

Noutati

Constructor desemnat pentru stabilizarea digului de la Depozitul de deșeuri de la Stăuceni

Depozitul din cadrul Centrului Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni va fi consolidat!

Valeriu Iftime: „Victoria noastră este oficială acum! Mulțumesc botoșănenilor pentru încredere!”

Astăzi, Valeriu Iftime, câștigătorul alegerilor locale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, a primit oficial înștiințarea că va prelua această funcție. În prima sa declarație publică după confirmarea rezultatelor, Iftime a transmis un mesaj de mulțumire și angajament față de cetățenii județului Botoșani.

Valeriu Iftime: „Victoria mea este un bine pentru Doina Federovici și Lucian Trufin” VIDEO

Valeriu Iftime a declarat că victoria sa nu este doar un succes personal și al echipei sale, ci și un bine făcut județului Botoșani. „Eu am făcut cel mai bun lucru pentru județul Botoșani și i-am făcut un lucru imens de bun doamnei Federovici, pentru că am scăpat-o de o povară cu care era oricum încurcată,” a afirmat el. Iftime a subliniat că preluarea conducerii Consiliului Județean îi oferă Doinei Federovici ocazia să se elibereze de responsabilități pe care nu le putea gestiona eficient.

Noua componență a Consiliului Local Botoșani: PSD domină, PNL și AUR în opoziție

În urma alegerilor recente, componența noului Consiliu Local al Municipiului Botoșani a fost stabilită. Consiliul este format din 23 de consilieri, reprezentând Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

V-ar putea interesa...

DESCHIDEREA ZILELOR EMINESCU, EDIȚIA IUNIE 2024

În data de 12 iunie 2024, la ora 12.00, în Sala Portaluri a Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, va avea loc o conferință de presă cu ocazia deschiderii Zilelor Eminescu, ediția iunie 2024.

„Simbol și meșteșug în încondeierea ouălor”, ediția a VI-a

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie, în colaborare cu Liceul Tehnologic Bucecea, organizează atelierele de creație intitulate „Simbol și meșteșug în încondeierea ouălor”, ediția a VI-a.

Expoziția personală de pictură „Univers interior” – Lila Lungulescu

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 4-13 iunie 2024, în spațiul Colecției de Artă, expoziția personală de pictură „Univers interior”, cu lucrări semnate de artista Lila Lungulescu.