Vremea in Botosani

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

HomeComunicate„Traducători și scriitori în dialog” − un nou proiect cultural

„Traducători și scriitori în dialog” − un nou proiect cultural

Published on

spot_img

Memorialul Ipotești − Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în
subordinea Consiliului Județean Botoșani, și Muzeul Național al Literaturii Române Iași lansează miercuri, 3 aprilie 2024, un nou proiect on line, bilunar, dedicat traducătorilor literari din limba română: „Traducători și scriitori în dialog”.

În acest cadru complementar programului multianual al „Atelierelor FILIT pentru traducători”, un traducător din limba română într-o limbă străină are carte blanche pentru a găzdui și modera discuția cu un scriitor pe care a ales să-l invite. Vor fi abordate teme relevante pentru activitatea traducătorilor de literatură, de la munca propriu-zisă pe text până la alegerea editurii adecvate și la promovarea textului publicat.


La dialogul din cadrul primei întâlniri din seriea „Traducătorilor și scriitorilor în dialog”
(miercuri, 3 aprilie 2024, ora 11:00) vor participa Jan Cornelius și Matei Vișniec, care își propun să răspundă la întrebarea: „Ce traducem și de ce?” Pentru a participa la dialogul din 3 aprilie 2024 s-au înscris traducători din 14 țări: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Kazahstan, Marea Britanie, Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos.
Jan Cornelius, scriitor de limbă germană originar din România, traducător şi publicist, s-a
născut la Reşiţa. A studiat franceza şi engleza la universităţile din Timişoara, Düsseldorf şi Stirling (Scoţia). După ce a părăsit România în 1977, s-a stabilit la Düsseldorf. A publicat în Germania numeroase cărţi de proză satirică, volume pentru copii, poezii, eseuri despre literatura modernă. A colaborat la reviste satirice germane şi elveţiene şi a scris comentarii despre cultura modernă şi piese radiofonice pentru posturile de radio naţionale din Germania şi Elveţia. A tradus în limba germană şi a prezentat în lecturi publice diverşi scriitori români contemporani, printre aceştia numărându-se şi Matei Vişniec.
Matei Vişniec este poet, dramaturg, romancier, jurnalist. S-a născut la Rădăuţi, judeţul
Suceava. La Bucureşti, unde a făcut studii de filozofie şi istorie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de luni, condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la editura „Albatros”, cu o culegere intitulată La noapte va ninge. Matei Vişniec este autorul a şase volume de poezie, a cinci romane, a unei culegeri de nuvele şi a peste 60 de piese de teatru. Din 1987 trăieşte în Franţa, unde a lucrat între 1990 şi 2022 ca jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului, în 1989, activitatea lui Matei Vişniec s-a derulat între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est. Seria de întâlniri „Traducători și scriitori în dialog” face parte dintre activitățile desfășurate în cadrul programului UNESCO „Iași. City of Literature”.

Noutati

Constructor desemnat pentru stabilizarea digului de la Depozitul de deșeuri de la Stăuceni

Depozitul din cadrul Centrului Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni va fi consolidat!

Valeriu Iftime: „Victoria noastră este oficială acum! Mulțumesc botoșănenilor pentru încredere!”

Astăzi, Valeriu Iftime, câștigătorul alegerilor locale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, a primit oficial înștiințarea că va prelua această funcție. În prima sa declarație publică după confirmarea rezultatelor, Iftime a transmis un mesaj de mulțumire și angajament față de cetățenii județului Botoșani.

Valeriu Iftime: „Victoria mea este un bine pentru Doina Federovici și Lucian Trufin” VIDEO

Valeriu Iftime a declarat că victoria sa nu este doar un succes personal și al echipei sale, ci și un bine făcut județului Botoșani. „Eu am făcut cel mai bun lucru pentru județul Botoșani și i-am făcut un lucru imens de bun doamnei Federovici, pentru că am scăpat-o de o povară cu care era oricum încurcată,” a afirmat el. Iftime a subliniat că preluarea conducerii Consiliului Județean îi oferă Doinei Federovici ocazia să se elibereze de responsabilități pe care nu le putea gestiona eficient.

Noua componență a Consiliului Local Botoșani: PSD domină, PNL și AUR în opoziție

În urma alegerilor recente, componența noului Consiliu Local al Municipiului Botoșani a fost stabilită. Consiliul este format din 23 de consilieri, reprezentând Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

V-ar putea interesa...

Constructor desemnat pentru stabilizarea digului de la Depozitul de deșeuri de la Stăuceni

Depozitul din cadrul Centrului Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni va fi consolidat!

Dotări prin PNRR făcute de Consiliul Județean pentru școlile speciale și CJRAE

Consiliul Județean Botoșani continuă modernizarea școlilor profesionale speciale „Ion Pillat” Dorohoi și „Sfântul Stelian” Botoșani, precum și a Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională, în cadrul unui proiect finanțat prin PNRR, în valoare de 1,5 milioane de lei cu TVA.

Mesajul Președintelui Organizației Municipale PNL Botoșani după alegeri: Respectăm decizia alegătorilor și promitem opoziție constructivă

Mesajul Președintelui Organizației Municipale PNL Botoșani după alegeri: Respectăm decizia alegătorilor și promitem opoziție constructivă