spot_img
joi, aprilie 25, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Zona săracă din Nordul României cu părinți ce refuză să-și vaccineze bebelușii împotriva TBC. Care sunt motivele

Mai multe articole

Zeci de părinți din județul Botoșani refuză să-și vaccineze copiii, la naștere, contra hepatitei sau tuberculozei, fiindcă au citit pe internet că serurile conțin substanțe nocive. Din păcate, acest lucru se întâmplă într-un județ în care numărul cazurilor de infecție cu TBC este în creștere.

România se află în topul european al țărilor cu cea mai mare rată de infecție cu bacilul Koch. Pe scurt, în țara noastră sunt înregistrate mai bine de un sfert dintre cazurile de îmbolnăvire cu tuberculoză la nivelul întregii Uniuni Europene.

Printre cele mai afectate județe de numărul în creștere de îmbolnăviri de tuberculoză este județul Botoșani. Explicația este simplă, tuberculoza înflorește acolo unde sunt condiții precare de viață, adică în satele și cartierele sărace ale Botoșaniului. În pofida acestei situații alarmante, medicii se confruntă cu reticența populației față de folosirea singurei arme aflate la dispoziție pentru prevenirea acestei boli: vaccinul BCG împotriva tuberculozei.

Zeci de botoșăneni își lasă copiii neimunizați

Vaccinul BCG este disponibil gratuit și face parte din schema de vaccinare aplicată nou-născuților în maternitate. La fel și vaccinul contra hepatitei B, o altă afecțiune destul de răspândită în județele sărace.

Medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu, de la Maternitatea Botoșani, trage un semnal de alarmă și spune că zeci de părinți refuză să-și vaccineze copiii contra tuberculozei și hepatitei. Mai exact, 29 de părinți au refuzat vaccinarea copilului împotriva hepatitei B și 31 de părinți au refuzat vaccinul contra tuberculozei. Sunt și cazuri, mai rare, de părinți care refuză orice fel de vaccin, inclusiv screening-urile pentru boli metabolice sau alte tipuri de afecțiuni care pot fi depistate la naștere.

Sunt care refuză orice fel de vaccin sau metodă de screening. Tot ceea ce face parte din schema obligatorie pentru nou-născut”, spune Carmen Zaboloteanu.

„Sunt mame care citesc foarte mult, dar nu din surse informate”

Principalul motiv pentru care familiile respective refuză vaccinarea copiilor, după naștere, sunt teoriile conspirației sau pur și simplu informațiile care circulă pe internet. Sunt părinți care au citit pe diferite site-uri că vaccinurile conțin tot felul de ingrediente nocive pentru copil, preferând să creadă informațiile de pe internet în locul sfaturilor specialiștilor.

„Sunt mame care citesc foarte mult, dar nu din surse informate. Se leagă de fel de fel de motive care nu sunt medicale. Că anumite vaccinuri conțin anumite preparate sau că nu doresc să înțepe copilul la vârstă așa de mică. Dar principala cauză pentru care familiile refuză vaccinarea este că au citit dintr-o anumită sursă că vaccinurile nu sunt bune pentru copii”, spune Carmen Zaboloteanu.

Potrivit epidemiologului Irina Alecu, de la Direcția de Sănătate Publică Botoșani, aceste vaccinuri sunt foarte importante, mai ales pentru sănătatea bebelușilor.

„Este important pentru că este vorba de posibilitatea contactului, dacă vorbim de tuberculoză, în orice moment, din prima clipă când bebelușul părăsește maternitatea și atunci evoluția bolii poate fi la fel de gravă și cu sechele permanente pentru copil. Este important ca părinții să fie deschiși și să accepte cele două vaccinuri”, precizează Irina Alecu.

Sursa: Adevărul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți