spot_img
joi, martie 28, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Stimulent educațional pentru sute de preșcolari din municipiul Botoșani

Mai multe articole

Sute de copii botoșăneni au beneficiat anul trecut de tichete sociale – stimulente educaționale, conform Legii nr. 248 din 2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. 

Datele centralizate de Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Botoșani arată că, în perioada ianuarie – iunie 2022, din anul școlar 2021 – 2022, au fost 542 de beneficiari ai acestui ajutor. În aceeași perioadă, în funcție de frecvența la grădiniță a beneficiarilor, au fost acordate 508 stimulente educaționale, valoarea totală a acestora fiind de 52.475 de lei.

În perioada septembrie – decembrie 2022, din anul școlar 2022 – 2023, au fost 350 de beneficiari, fiind acordate, tot în funcție de prezența la grădiniță, 315 de tichete, cu o valoare totală de 33.075 lei.

„Aceste tichete pentru grădiniță reprezintă un ajutor pentru familiile defavorizate care au copii preșcolari. Colegii de la Direcția de Asistență Socială au toată disponibilitatea de a-i ajuta pe părinți în a face demersurile necesare pentru a fi incluși în rândul beneficiarilor”, a declarat viceprimarul Liviu Toma.

Stimulentul educațional se acordă pentru copiii care frecventează grădinița

Potrivit Legii 248 din 2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familiile defavorizate, valoarea nominală lunară minimă a stimulentului educaţional se raportează la indicatorul social de referinţă şi este de 0,2 ISR. Începând cu martie 2023, valoarea stimulentului este de 120 lei pe lună, ca urmare a majorării, cu aproximativ 14%, a valorii Indicatorului Social de Referință.

Stimulentul educațional se acordă lunar, doar pe perioada cursurilor. Banii asigurați de la bugetul de stat pot fi folosiți doar pentru achiziționarea de produse alimentare și de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite.

Stimulentele educaţionale se asigură copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277 din 2010 privind alocația pentru susținerea familiei, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat.

Prin excepție, beneficiază de acest ajutor și copiii aflați în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților, dacă veniturile nu depășesc 634 de lei pe lună, pe membru de familie.

Acest ajutor lunar, destinat copiilor cu vârste între 3 și 6 ani, care frecventează grădinița, este dat titularului alocației pentru susținerea familiei, respectiv persoanei desemnate de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părintelui.

Plata ajutorului este condiţionată de frecvenţa regulată la grădiniță a copiilor (prezenţa zilnică în unitatea de învățământ preșcolar, cu excepţia absenţelor motivate). Se consideră absenţe motivate, cu condiţia ca acestea să nu depăşească 50% din zilele de grădiniţă, absenţele medicale, numai dacă părinţii aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii, la revenirea acestora la grădiniţă. În caz excepţional, o singură dată pe an şcolar, copiii pot primi suplimentul educațional şi dacă într-o lună au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniţă, din motive medicale. Primesc tichete sociale și copiii care sunt învoiți de către părinți, în limita a 3 zile pe lună, cu condiţia ca părinții să anunțe cadrele didactice.

1 COMENTARIU

  1. Un exemplu minunat de solidaritate sociala si de implicare activa in educatia si corectitudinea copiilor! Foarte multi copii au putut beneficia in ultimul an de aceasta facilitate, ceea ce este incurajator si arata ca putem face o schimbare pozitiva in cartierul nostru. Facand educatia accesibila pentru toti copiii, ei pot realiza mai mult pentru ei insisi si pentru altii. Bravo sa ne implicam pentru copiii nostri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți