spot_img
joi, martie 28, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Doi soți din Botoșani au pus bazele unei afaceri pornite în joacă. Ce sume câștigă acum

Mai multe articole

Doi soţi din judeţul Botoşani confecţionează păpuşi unice în lume. Afacerea de succes a pornit dintr-o joacă.

Georgeta şi Dumitru Silion realizează din ceramică, materiale textile şi lemn personaje care recreează lumea satului de altădată. Meșteșugarii fac păpuşi reprezentând preotul, profesorul, lăutarii.

Creaţiile în haine tradiţionale, care copiază personaje emblematice din lumea satului, cuceresc toate privirile la târguri.

„Am început cu capul din pânză şi mai târziu am început să le facem din argilă. Am zis să facem ceva care să rămână de la noi. Soţul mi-a făcut nişte scule mici, ca pentru cap aşa. Şi-mi iau argilă, uitaţi, cât pentru cap”, a povestit Georgeta Silion.

Confecţionarea marionetelor unice în România poate dura şi trei zile.

„Mai fac aşa, mai haioşi. Îi zbârcesc la faţă pe moşi. Noi facem bătrâni, nu facem tineri“, spun meșteșugarii din Botoșani. Preţurile sunt între 100 şi 200 de lei.

În micul sat din Botoşani, tradiţia este literă de lege. Toate păpuşile sunt personaje din viaţa satului: preotul, profesorul, lăutarii, gospodinele sau gospodarii.

„Noi ţinem la tradiţii. Bunicul cu iţari, cu opinci, aşa cum se îmbrăcau altădată bunicii. Aici avem potcovarul, care face potcoave şi are ciocănel şi chiar bate acolo“, arată Georgeta Silion, meşteşugar.

Botoşăneanca, în vârstă de 65 de ani, a lucrat până la 55 de ani la o fabrică de confecţii din Botoşani.

După ce a ieşit la pensie anticipat, a făcut, din pură pasiune, nişte păpuşi din materiale mai uşoare, însă, odată cu trecerea timpului, a început să abordeze lucrări din ce în ce mai complexe, ajungând la forma păpuşilor de astăzi, scrie Adevărul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți