spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Cum să te echipezi pentru o excursie pe munte, iarna. Sfaturile oamenilor cu experiență pentru a evita un dezastru

Mai multe articole

Specialiștii și montaniarzii cu experiență spun că cei care se încumetă la excursii montane atrași de peisajul hibernal din această perioadă ar trebui să aibă mare grijă la echipament, dar și la traseele alese. Plus, să respecte regulile de aur ale muntelui.

Peisajele montane încărcate cu zăpada căzută în ultima perioadă atrag amatorii de munte, dar și familiile dornice de excursii de iarnă și peisaje frumoase.

Oamenii cu experiență în călătoriile montane, dar și cei cu pregătire specifică pentru traseele pe versanți spun însă că toate aceste excursii trebuie pregătite cu grijă, iar fiecare excursionist trebuie să respecte o serie de reguli de aur ale muntelui, valabile de altfel pentru orice sezon.

Regulile de aur ale muntelui

Botoșăneanul Vali Catargiu este un montaniard cu mare experiență și totodată specializat în cățărări, dar și schi. Are peste două decenii de ascensiune montană în diferite anotimpuri.

Vali Catargiu împărtășește din experiența sa și spune că există câteva reguli de aur ale muntelui mai ales în sezonul rece, cu zăpadă. În primul rând excursia trebuie bine pregătită cu informații legate de condițiile meteorologice și de traseu.

„În primul rând informați-vă de condițiile meteo dar și să aveți informații despre traseul abordat. Mai apoi, pe traseu trebuie neapărat să nu mergeți singuri, pentru a avea un ajutor în caz de accidentare sau orice alt incident. Nu trebuie să vă supraestimați capacitatea fizică pentru a nu interveni epuizarea atunci când nu trebuie. De asemenea o altă regulă de aur este utilizarea echipamentului pentru anotimpul rece. Trebuie să învățați și să-l folosiți. În plus, trebuie să dați de știre că plecați, unde plecați și când. Mereu trebuie luată o marjă largă de timp de venit înapoi, de pe traseu”, precizează Vali Catargiu.

„Echipamentul special pentru munte, poate face diferența între viață și moarte”

Vali Catargiu spune că echipamentul ales pentru excursiile montane este esențial. Mai ales pe timp de iarnă.

„Echipamentul special pentru munte, iarna, este esențial și poate face diferența între viață și moarte”, spune Vali Catargiu.

În plus, spun oamenii cu experiență, achiziționarea echipamentului nu este suficientă, trebuie și cunoștințe despre utilizarea lui, mai ales iarna.

„Echipamentul de munte trebuie completat și cu cunoștințele necesare folosirii lui. Exemplul concret: când vă aflați în mișcare renunțați la îmbrăcămintea foarte groasă și impermeabilă special pentru a nu transpira. Când faceți pauză atunci adăugați layere groase. Layerele sunt ca foițele de ceapă. Preferabil să porți textile ușoare pe mai multe straturi decât, să zicem, un tricou din bumbac și un palton gros”, adaugă Vali Catargiu.

Importante sunt și materialele din care sunt făcute hainele pe care le purtăm pe munte. Sunt de preferat lâna sau bumbacul.

„În acest moment asist la un nou trend de echipamente cu un impact limitat asupra mediului. Se reduce importanța plasticului, revine lâna cu proprietăți excelente de izolare termică. Bumbacul este bun pentru contactul cu corpul sau pentru odihnă. Ideea e că dacă iubești natura poți face un efort financiar să nu produci deșeuri care nu mai pot fi reciclate”, precizează botoșăneanul.

Important este ca fiecare să-și protejeze extremitățile și să evite epuizarea.

„Extremitățile, cum ar fi mâinile și picioarele, lobul urechii, îngheață primele așa că aici trebuie să nu facem compromisuri. Degerăturile sunt efectul unui echipament prost. Hipotermia, în schimb, este pe fondul epuizării fizice, iar organismul nu mai are resurse să lupte cu frigul”, precizează Vali Catargiu.

Pe deasupra, spun specialiștii, echipamentul variază în funcție de activitățile pe care le face cineva pe munte. Dacă se merge la ski se folosește un tip de echipament, în schimb pentru plimbări pe munte, altul. Nu în ultimul rând contează în ce zonă montană se merge.

„Contează dacă merg pe Rarău sau Făgăraș,în privința echipamentului”, conchide Vali Catargiu.

Sursa: Adevărul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți