spot_img
duminică, decembrie 10, 2023

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Cum renaște localitatea natală a pictorului Ștefan Luchian. Se investesc zeci de milioane de euro

Mai multe articole

Un fost târg evreiesc de pe malurile Prutului, în județul Botoșani, locul de naștere al marelui pictor Ștefan Luchian, începe să renască după câteva decenii de sărăcie lucie.

Aflat la aproximativ 60 de kilometri de municipiul Botoșani, Ștefănești, devenit oraș după 2004, este una dintre cele mai sărace așezări urbane din nordul țării. Cunoscut mai ales ca locul de naștere al lui Ștefan Luchian, Ștefănești are și o conotație aparte pentru comunitatea evreilor hasidici, fiind fost târg evreiesc încă din secolul al XVIII-lea și locul unde a trăit unul dintre rabinii considerați sfinți de această facțiune religioasă.

În perioada comunistă, mai ales după plecarea masivă a comunității evreiești, târgul a decăzut foarte mult, devenind o localitate rurală săracă. Nici după ce a primit titulatura de oraș nu a prosperat, fiind un adevărat pol al sărăciei, fără locuri de muncă și fără infrastructură urbană.

În ultimii patru ani, însă, orașul Ștefănești începe să renască grație fondurilor europene și guvernamentale atrase în zonă. Numai prin PNRR, Ștefănești primește 10 milioane de euro, cu care se fac trei blocuri de locuințe sociale, din care unul destinat unor specialiști care aleg să vină în zonă, se reface cinematograful și se realizează un centru cultural, scrie Adevărul.ro.

Ștefănești a primit o finanțare de 16 milioane de lei pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, în special a străzilor, în total 14 kilometri de drum.

Anul trecut, în oraș a fost construit și un centru de permanență pentru bătrâni, cu finanțare europeană, în valoare de 3.59 milioane de lei.

Totodată, vor fi depuse proiecte cu finanțare europeană de aproximativ 100 de milioane de lei pentru racordarea la gaz metan, dar și pentru o centrală fotovoltaică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți