spot_img
marți, martie 19, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Sute de elevi învățați de pompieri să salveze vieți (FOTO)

Mai multe articole

Musafiri sau gazde ale pompierilor, așa au ales elevii botoșăneni să-și petreacă „Săptămâna Educației Globale 2022 – Este lumea noastră, să acționăm împreună”.

În ultimele zile, peste 500 de elevi de la Școala Gimnazială nr. 7 Botoșani, Școala Gimnazială Cornestone Filiala Asociației „Hope for the Children Internațional” Dorohoi și Școala Gimnazială nr. 1 Gorbănești au fost angrenați în activități de informare și educare preventivă, care au implicat și exerciții practice.

Pompierii le-au vorbit, pe înțelesul lor, ce trebuie să facă să nu ajungă în situații limită, dar și cum să se comporte dacă sunt implicați sau martori ai unor evenimente nedorite fie că e vorba de incendii, inundații, cutremur sau descoperirea munițiilor rămase neexplodate.

Paramedicii SMURD le-au explicat cum pot ajuta o persoană care se află într-o situație critică fie că vorbim de accident, hemoragie masivă, obstrucția căilor respiratorii, infarct sau accident vascular cerebral, respectiv să evalueze victima, să solicite ajutor specializat prin numărul unic de urgenţă 112 și să o supravegheze  până sosirea primului echipaj de prim ajutor.

Cu ajutorul manechinelor, i-au învățat cum să execute corect manevrele de acordare a primului ajutor.

Elevii care au venit în vizită la Detașamentul de Pompieri Botoșani au vrut să vadă autospecialele folosite în misiunile operative și au ascultat cu interes informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.  

Autospecialele de stingere cu apă și spumă, autospeciala de lucru la înălțime, autospeciala pirotehnică, autospeciala de descarcerare și ambulanța SMURD, toate au fost studiate, îndeaproape, de vizitatori.

Pirotehnicienii le-au prezentat cele mai frecvente elemente de muniție, rămase neexplodate din timpul celor două conflicte armate, care sunt descoperite pe raza județului Botoșani, autospeciala pirotehnică, aparatura și echipamentele cu care intervin în astfel de situații.

Pe timpul acestor acțiuni, pompierii au oferit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” și „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, cu următoarele recomandări:

–  nu folosiți instalațiile electrice sau de gaze cu improvizații sau defecțiuni;

– nu suprasolicitați instalația electrică prin folosirea simultană a mai multor aparate de mare putere;

– nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate și nu înlocuiți cu liță fuzibilul calibrat de producător;

– nu lăsați copiii nesupravegheați cu aparate electrice în funcțiune sau în camere în care prizele nu sunt prevăzute cu accesorii de protecție pentru copii;

– verificați etanșeitatea conductelor de gaze doar cu emulsie de apă și săpun. Este interzisă utilizarea flăcării pentru a face acest lucru;

– la aprinderea focului respectați principiul „gaz pe flacără”. Întâi se aprinde flacăra, apoi se deschide robinetul de gaze naturale;

– asigurați ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparate cu flacără deschisă, alimentate cu gaze naturale;

– asigurați instalarea detectoarelor de incendiu în locuințe și testați-le periodic;

– instalați detectoare de gaze naturale pentru a putea depista scăpările accidentale de gaze;

– achiziționați un stingător de incendiu pentru locuința dumneavoastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți