spot_img
vineri, martie 29, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă pe 14 septembrie. Tradiții și obiceiuri

Mai multe articole

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci are loc la data de 14 septembrie. Este considerată una dintre cele mai importante sărbători creștine. În termenii populari se mai numește și Cârstovul Viilor sau Ziua Şarpelui. Se consideră că în această zi se încheie vara și începe toamna.

Înălțarea Sfintei Cruci 2022, ce nu ai voie să faci

Conform credinței din popor, de ziua Crucii se închide pământul și ia cu sine toate insectele, reptilele sau plantele lăsate la lumină în timpul primăverii.

În ziua aceasta nu este bine să se mănânce usturoi, nuci, prune şi peşte. Creștinii ar trebui să ţină post negru pentru vindecarea sufletului şi a trupului.

De asemenea, de ziua Înălţării Sfintei Cruci, nu este bine să se lucreze. Tradiția spune că persoanele care muncesc atrag primejdiile.

Strugurii din ultima tufa de vie nu trebuie culeși pe 14 septembrie.

La Înălțarea Sfintei Cruci nu trebuie să se mănânce cu dulce. Se ține post pentru a ne aduce aminte de Patimile și Răstignirea lui Hristos pe cruce. Postul trebuie să se țină din dorința de a fi mai conectați cu divinitatea și nu ar trebui trebuie privit ca o obligație.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci

Această sărbătoare importantă marchează și o serie de tradiții și obiceiuri. Înălțarea Sfintei Cruci este a doua mare sărbătoare din luna septembrie, după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.

În această zi de sărbătoare preotul sfințește butoaiele de vin. Astfel, în viitor gospodarii se vor bucura de o recoltă bogată.

Oamenii cred că dacă va ploua și va tuna în această zi sfântă, toamna va fi una lungă. Totodată, dacă ciorile se adună pe gard, o să cadă bruma.

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci marchează începutul culegerii viilor. În zonele de deal din țară, sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Cârstovul Viilor. Înălțarea Sfintei Cruci mai este cunoscută și sub numele de Ziua Șarpelui. Din această zi se spune că șerpii încep să se ascundă în pământ și acolo vor sta până la primăvară.

În alte zone există credința că pe 14 septembrie șerpii se strâng laolaltă, se încolăcesc şi produc o mărgică numită „piatra nestemată”. Aceasta ar putea vindeca boli.

De ziua Sfintei Cruci se culeg și ultimele ierburi de leac. Micşunelele și mătrăguna se duc la biserică pentru a fi atinse de cruce și sfințite, împreună cu buchete din flori și busuioc. După ce sunt sfințite, plantele se pun în casă, la icoane și pot să fie folosite pentru vindecarea bolilor.

Sursa: ego.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți