spot_img
joi, martie 28, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Deplasarea încununată cu ovații și aplauze pentru actorii botoșăneni (FOTO)

Mai multe articole

Actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani s-au întors recent de la Rzeszow (Polonia) unde au participat, cu spectacolul „Bocitoarele vesele” în regia lui Alexandru Vasilachi la Festivalul Internațional de Arte TRANS/MISSIONS – THREE SEAS INITIATIVE’22 care a avut loc în perioada 19 – 28 august. Actorii botoșăneni au urcat pe scena festivalului în data de 25 august 2022, iar spectacolul oferit publicului polonez s-a bucurat de un real succes și a fost primit cu aplauze furtunoase.

Ecourile în presa poloneză nu au întârziat să apară, iar o primă cronică a spectacolului „Bocitoarele vesele” a fost scrisă de Magdalena Mach: „O adevărată explozie de muzică, dans, bucurie și dragoste a sedus publicul din Rzeszów. Spectacolul „Bocitoarele vesele”, în regia lui Alexandru Vasilache de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, este un colaj de teme preluate din Shakespeare și povești de dragoste dintr-un sat românesc. Nebunie? Foarte. Însă artiștii din România și-au propus să arate că poveștile inventate de marele dramaturg sunt mai aproape de basmele populare decât am putea crede și că „manevrele de dragoste” și căutarea afecțiunii adevărate sunt aceleași atât în rândul aristocrației și al negustorilor, cât și al locuitorilor din România, dintr-o  cetate dacică. Se schimbă doar decorul, costumele și… muzica. Ea a fost unul dintre eroii importanți ai acestui spectacol. Derivat din folclorul românesc, dansabil, extrem de vioi, a făcut să treacă pe sub fotolii spre picioarele multor spectatori, dar și diferite rituri  – evocând cântece populare tradiționale, multe dintre ele arhaice, conținând incantații datând din vremurile păgânismului carpato-dunărean.

Scenele de dans au adăugat energie spectacolului, care deja accelera ca un Pendolino. Scenele s-au schimbat ca un caleidoscop, iar numeroase personaje cu nume preluate din basmele populare românești: Eftimia, Paraschiva, Mefodie și Ruxanda, s-au derulat prin scenă atât de repede încât a fost ușor să te pierzi. Nu a contat însă prea mult pentru receptarea acestei producții, pentru că ceea ce a contat era atmosfera – de intrigi amoroase și de un mare joc românesc. E ca și cum am fi asistat cu toții la o nuntă uriașă. Avantajul spectacolului, pe lângă energia nestăpânită a actorilor, este descoperirea folclorului românesc pentru spectatorul polonez, puțin cunoscut și oarecum exotic la noi.”

„Bocitoarele vesele” a primit 4 premii la Festivalul Internațional de Comedie „Aplauzele de Aur ale Bucovinei” de la Cernăuți: „Cel mai bun spectacol”, „Cea mai bună regie”, „Cel mai bun scenariu” şi „Cea mai bună coregrafie”.

Dramatizarea și regia artistică sunt semnate de Alexandru Vasilachi, scenografia este realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia și ilustrația muzicală sunt realizate de Victoria Bucun.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Dana Bucătaru, Lidia Uja, Irina Mititelu, Gheorghe Frunză, Narcisa Vornicu, Crenola Muncaciu, Silvia Răileanu, Sorin Ciofu, Ella Nistor, Bogdan Muncaciu, Gina Pătraşcu Zamfirache, Ioan Creţescu, Cristina Gheorghe, Dragoş Radu, Lorena-Petronela Chiribuţă, Răzvan Amitroaei, Anastasia Șoptică și Volin Costin.

Deplasarea actorilor Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani la Rzeszow (Polonia) s-a făcut cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți