spot_img
vineri, aprilie 19, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Mașinile electrice, tot mai populare în rândul românilor. Ce probleme întâmpină cei are conduc automobile verzi

Mai multe articole

Românii au devenit tot mai interesați de mașinile „verzi”. Dovadă că în prima jumătate din acest an s-a înregistrat o creștere de peste 400% a vânzărilor.

Pentru că cererea este mare, clienții pot aștepta și nouă luni până când primesc mașina electrică aleasă. Apoi, problema este că punctele de încărcare sunt puține. Avem doar 0,4% din totalul stațiilor din Uniunea Europeană. Cei interesați să-și cumpere o astfel de mașină trebuie să țină cont și de autonomia ei, motiv pentru care mulți încă le ocolesc.

Mașinile cu zero emisii câștigă tot mai multă popularitate în rândul românilor. În primele șase luni, vânzările pentru autoturismele electrice au crescut cu peste 400% și cu 120 % în cazul celor hybrid plug in. Interesul se vede în lista de așteptare pentru o astfel de mașină.

România are doar 0,4% din toate punctele de încărcare ale UE

Cele mai căutate modele au fost cele de la Dacia, Volkswagen și Tesla. În total, aproape 4500 de mașini electrice au fost vândute de la începutul anului.

Atenție, însă, la autonomia mașinii. Aerul condiționat sau viteza pot scădea numărul de kilometri parcurși la o încărcare. Iar numărul stațiilor electrice rămâne scăzut. România are doar 0,4% din toate punctele de încărcare ale UE, aproape 2.500, arată datele prezentate de Asociația Producătorilor de Automobile Europeni. Până în 2026 ar trebui să avem 18 mii de stații, majoritatea finanțate din fonduri europene.

Adrian Sandu, Asociația Constructorilor de Automobile din România: „Dacă mergem în oraș unde sunt stopuri, semafoare la fel. Dacă dăm drumul la aerul condiționat și îl ținem non-stop de când se pornește mașina. Dacă mai dăm drumul și la muzică, la gps și la alte sisteme de pe mașină, la fel scade. Dacă merg cu 160 la oră, automat consumul crește foarte mult”.

Costin Giurgea, realizatorul emisiunii SuperSpeed: „La nivel de componente și mentenanță desigur că o mașină electrică o să aibă nevoie de mai puține costuri decât o mașină cu combustie internă, la mașina electrică nu mai avem tot felul de filtre și alte componente pe care le avem la motoarele cu combustie internă”.

Din 2024, România va produce primele autoturisme electrice, la uzina de la Craiova.

Ana-Maria Timiș, purtătorul de cuvânt Ford Otosan Craiova: „Capacitatea totală de producție a fabricii de la Craiova va crește astfel de la 250 de mii de vehicule pe an, la 272.000 de vehicule pe an. Din 2024, Ford Otosan va produce la Craiova trei vehicule complet electrice, o premieră pentru România”.

Și mașinile electrice second-hand sunt căutate. Pe piața din România putem găsi un autoturism electric la mâna a doua cu prețuri cuprinse între 8-9.000 de euro și 200.000 de euro, conform unui studiu făcut de cea mai mare platforma de anunțuri online din România.

Sursa: știrileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți