spot_img
luni, iulie 4, 2022

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Operație în premieră la Spitalul Județean din Suceava. Intervenția a durat patru ore

Mai multe articole

În cursul zilei de 18 mai 2022, o echipă de medici ai secției de Ortopedie a efectuat o intervenție de reconstrucție acetabulară a hemibazinului stâng folosind alogrefe osoase structurale și morcelate, provenite de la banca de de țesuturi Colentina, fixate cu un sistem modern de ranforsare acetabulară, precum și reconstrucția șoldului stâng cu o proteză totală de șold cu dublă motilitate, în scopul refacerii atât a lungimii membrului inferior afectat, cât și a redării funcționalității și stabilității șoldului stâng.

Potrivit cadrelor medicale sucevene, intervenția chirurgicală a durat patru ore, pacientul fiind stabil hemodinamic la finalul acesteia.

Pacientul, în vârstă de 64 de ani, a suferit în urmă cu șapte luni un traumatism sever la nivelul șoldului și hemibazinului stâng, prin cădere de la înălțime. Mai precis, acesta a căzut de pe bicicletă într-un șanț adânc de doi metri.

În urma impactului a rezultat o fractură cominutivă de acetabul stâng și o fractură de col femural stând cu protruzie intrapelvină a capului femural stâng. Pacientul a fost selectat și propus pentru intervenție chirurgicală intrapelvină a capului femural stâng, de reconstrucție acetabulară și artroplastie totală de șold, în urmă cu două luni, acesta fiind monitorizat clinic și paraclinic până la momentul intervenției, inclusiv pentru depistarea oricăror dezechilibre metabolice sau agenți infecțioși care ar putea conduce la complicații postoperatorii.

„S-au făcut demersuri pentru achiziționarea atât a implantului de reconstrucție acetabulară, cât și a protezei totale cu dublă motilitate din fondurile Programului National de Ortopedie, program derulat în permanență de către secția de Ortopedie. De asemenea, au început demersurile pentru obținerea de alografă osoasă de la Banca de Țesuturi Colentina București, având susținerea permanentă a domnului dr. Andrei Nica, coordonatorul băncii”, a declarat într-un comunicat de presă Dan Teodorovici, reprezentantul unității sanitare.

Îngrijire postoperatorie

În continuare, pacientul va începe în secția de Ortopedie, în cadrul procesului de îngrijiri postoperatorii, un program intensiv de recuperare funcțională precoce, prin mobilizarea articulară precoce a membrelor inferioare, cu ajutorul kinetoterapeutului și a atelelor motorizate de tip Kinetec, pe care secția le are în dotare. Ulterior, după externare, pacientul va continua în mod constant kinetoterapia, atât pentru recuperarea mobilității articulare, cât și pentru refacerea tonicității musculare, urmând ca mersul cu sprijin progresiv pe membrul inferior operat să fie inițiat după o perioadă de 6 – 8 săptămâni de la operație.

Procedura chirurgicală efectuată are o aplicabilitate deosebit de ridicată în cadrul chirurgiei de revizie a șoldului, atât pentru refacerea defectelor osoase acetabulare, cât și pentru refacerea stabilității articulare, constituind un pas important realizat de către medicii acestei secții pentru creșterea nivelului tehnic și calitativ al acestor tipuri de intervenții extrem de complexe.

Secția Ortopedie a spitalului județean din Suceava este singura secție de profil din Moldova care este acreditată atât să recolteze țesut osos de la donatorul viu, precum și să efectueze proceduri de transplant osos și tendinos cu alografe provenite de la Banca de Țesuturi Colentina, unitate cu care spitalul nostru prezintă protocol de colaborare încă din anul 2016.

Echipa chirurgicală a fost formată din 3 medici primari ortopezi, dr. Petrasuc Sorin, dr. Bandac Razvan, dr. Baitoc Loredana, anestezia rahidiana fiind realizata de catre dr. Stanescu Dorin, medic primar ATI.

„Conducerea Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava susține și investește resurse majore în creșterea calității actului medical, diversificarea intervențiilor și specialităților din spital. De asemenea, spitalul beneficiază de o infrastructură și baza materială modernă. Obiectivul permanent al conducerii este și va fi, în continuare, creșterea și menținerea calității actului medical la standarde cât mai înalte”, se mai precizează în comunicat.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți