spot_img
vineri, martie 29, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. Cel mai important culoar de migrație al păsărilor sălbatice din Estul Europei se află la Botoșani

Mai multe articole

Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani marchează, în această perioadă, Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, eveniment menit să atragă atenția asupra necesității protejării speciilor migratoare, indicatori importanți ai ecosistemelor și biodiversității.

Tema aleasă în anul 2022, „Reduceți luminile noaptea pentru păsări!”, se concentrează pe impactul poluării luminoase asupra păsărilor migratoare.

Eugen Mateciuc, director executiv al APM, a declarat că „în acest an, campania evidențiază impactul tot mai mare, al poluării luminoase asupra păsărilor migratoare. Tema din acest an, „Dim the Lights for Birds at Night,” transmite un mesaj simplu, dar puternic, că trebuie să acționăm pentru a reduce utilizarea luminii inutile pe timp de noapte, astfel încât să putem reduce impactul negativ pe care îl are asupra păsărilor migratoare.”

Poluarea luminoasă este o amenințare semnificativă pentru păsările migratoare, provocând dezorientare atunci când zboară noaptea, ducând la coliziuni cu clădiri, afectându-le organismul sau interferând cu capacitatea lor de a întreprinde migrații pe distanțe lungi. Soluțiile pentru reducerea poluării luminoase sunt deja puse în aplicare.

De exemplu, tot mai multe orașe din lume iau măsuri pentru a diminua luminile clădirilor în timpul fazelor de migrație din primăvară și toamnă.

Păsările migratoare au un rol important în menținerea unui echilibru ecologic stabil, ajută la dispersarea semințelor și polenizare, intervin în controlul dăunătorilor prin consumul de insecte și rozătoare dăunătoare agriculturii, au rol esențial în circuitul nutrienţilor în natură etc.

În județul Botoșani, în ariile de protecție specială avifaunistică incluse în Rețeaua ecologică europeană  NATURA 2000 au fost identificate 43 de specii de păsări migratoare protejate prin Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare African-eurasiatice, ratificat de România. Dintre acestea menționăm: cormoranul mic, stârcul roșu, barza neagră, rața sulițar, ferestraș mic, cresteț cenușiu, lebăda, sitar de mal.

Pe teritoriul județului Botoșani, de-a lungul râului Prut și a lacului de acumulare Stânca Costești, există unul dintre cele mai importante culoare de migrație a păsărilor sălbatice din estul Europei, tranzitat de zeci de specii de păsări migratoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți