spot_img
marți, aprilie 16, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Nefrolitotomie percutanată într-un singur timp operator efectuată în premieră la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava

Mai multe articole

Săptămâna trecută s-a efectuat în premieră la Spitalul Județean Suceava o nefrolitotomie percutanată într-un singur timp operator la o pacientă de 39 de ani care prezenta colici renale repetitive și hematurie intermitentă, provocate de un calcul renal (bazinetal) de 2,1 cm, pacienta externându-se după 5 zile cu stare generală bună, vindecată.

Această tehnică de extragere a calculilor a mai fost realizată la Spitalul Județean în cadrul secției de urologie în anii precedenți, dar în mai mulți timpi operatori de către medicii urologi Mardari Bogdan și Jurchis Irimie Ionuț. Prin realizarea acestei tehnici într-un singur timp operator scade numărul zilelor de spitalizare și al procedurilor necesare, creând un confort superior pacientului.

Nefrolitotomia percutanată se efectuează doar în câteva centre universitare și clinici private din Romania, Spitalul Județean Suceava beneficiind de aparatura necesară pentru efectuarea unei astfel de intervenții minim invazive.

„Nefrolitotomia percutanată reprezintă o intervenție chirurgicală minim invazivă, începând cu o incizie la piele de 1-2 cm, prin care medicul urolog va crea un ”tunel” până în căile renale (bazinet), sub control radiologic și ecografic, ulterior introducând-se prin acest „tunel” un instrument numit nefroscop, destinat spargerii pietrelor cu diametrul de peste 2 cm situate în rinichi și prin care se pot extrage fragmentele calcare, astfel scutind pacientul de intervenția urologică clasică, reducând durata spitalizării (cicatrice minima 1-2 cm, față de incizia clasică de aprox. 10 cm) și dureri postoperatorii minime. Intervenția se desfășoară sub anestezie generală sau rahidiană. Deși este o intervenție minim invazivă, fiind o operație de amploare, poate atrage după sine și posibile complicații, cele mai redutabile fiind infecția urinara, care necesită antibioterapie și sângerare la nivelul rinichiului, care în proporție de 0,3 % din cazuri poate duce și la extirparea rinichiului”, a declarat medicul primar urolog Filip Alexei, într-un comunicat de presă.

Echipa operatorie a fost formată din medicii urologi Filip Alexei, Ilisei Andrei, Mitelea Radu, împreună cu asistentele de bloc operator Bumbu Ioana și Corocaescu Loredana, rahianestezia și monitorizarea funcțiilor vitale fiind asigurate de către medicul ATI Nistor Alina și asistenta Mariana Crihan.

Conducerea Spitalului Județean Suceava și Consiliul Județean vor fi permanent alături de medicii care vor sa facă performanță și vor continua să sprijine evoluția actului medical sucevean prin achiziționarea de echipamente și instruirea personalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți