spot_img
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Sute de fermieri pierd subvențiile de la APIA în acest an

Mai multe articole

Sute de fermieri pierd subvențiile de la APIA în acest an. Agricultorii care se află în această situație extrem de problematică, în acest an, sunt aceia care și-au incendiat terenurile pentru a le curăța de resturi vegetative. În urma acțiunilor lor, acești fermieri riscă să nu mai obțină subvenția pe suprafață acordată de Uniunea Europeană prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), potrivit agrointel.ro.

Sursa citată menționează faptul că, în această situație se află peste 100 de fermieri din județul Harghita, care au fost identificaţi într-o singură săptămână de specialiştii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Situația este similară și la nivelul altor județe, așa că numărul total al fermierilor scoși de la plată depășește câteva sute.

Aceștia vor pierde subvenţia pe suprafaţă acordată de Uniunea Europeană, fenomenul incendierilor luând proporţii în această perioadă, potrivit agerpres.ro.

Controalele continuă, iar repercusiunile nu vor întârzia să apară a declarat directorul APIA Harghita, Haschi Andras, care a avertizat că toţi cei care vor fi depistaţi că îşi curăţă prin incendiere terenurile de vegetaţie uscată, vor rămâne fără subvenţie pentru întreaga suprafaţă solicitată.

„Faţă de anii trecuţi, în această perioadă, nu ştiu ce se întâmplă, dar totul arde. Niciodată nu s-a întâmplat ca terenurile agricole să ardă în măsura în care ard acum. (…) Trebuie ştiut că niciodată nu am fost atât de drastici cum suntem anul acesta. Dacă, până acum, nu pot să spun că nu erau luate treburile atât de serios, dar acum nu mai iertăm pe absolut nimeni. Fermierii nu vor primi niciun leu subvenţie în cazul în care sunt prinşi că şi-au ars terenul. Nu vorbim de terenul care este incendiat. Dacă are şi o sută de hectare şi respectivul fermier şi-a incendiat cinci metri pătraţi, nu va primi niciun leu subvenţie. Este inacceptabil ce se întâmplă în momentul de faţă, ard sute de hectare, zilnic, nu se poate ca cultivarea unui teren să fie rezolvată cu un chibrit. Avem peste 20 de oameni în teren care, în momentul în care găsesc scrum pe un anumit teren, fermierul respectiv este tăiat în totalitate de la subvenţie”, a menționat șeful APIA Harghita.

Haschi Andras a mai spus că există un protocol încheiat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Garda de Mediu, prin care APIA este anunţată dacă un anumit teren a fost incendiat, doar în cursul zilei de luni fiind primite 21 de astfel de notificări.

Potrivit directorului APIA Harghita, în doar o săptămână au fost identificaţi peste100 de fermieri, iar numărul creşte în fiecare zi.

„Noi putem să sancţionăm pe cineva care solicită subvenţie pe terenurile respective. (…) În ultima săptămână sunt peste o sută de fermieri care au fost identificaţi şi zilnic se adaugă cel puţin zece la acest număr. (…) Mesajul nostru este să termine cu arderile, pentru că nu vor scăpa! Să nu creadă că dacă fac asta în întuneric sau oricând, sau în weekend sau duminică după masă, niciunul nu va scăpa, niciunul nu va primi niciun leu”, a arătat şeful APIA Harghita.

Anual, aproximativ 100 de fermieri din județ își pierd subvenția din cauza incendiilor, anul acesta au fost 100 într-o săptămână.

Deși astfel de situații erau raportate și în alți ani, în 2022 numărul terenurilor incendiate este foarte mare.

„Sigur, întotdeauna au fost cazuri, în fiecare an am avut în jur o sută de fermieri care şi-au pierdut subvenţia, distribuiţi pe tot judeţul, dar anul acesta într-o singură săptămână au fost o sută. E ceva nemaivăzut înainte”, a concluzionat Haschi Andras.

Incendierea terenului distruge fauna și flora înconjurătoare, iar focul se poate extinde la zonele locuite și păduri

La rândul său, directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a arătat că incendierea terenurilor pentru a le curăţa de resturile de vegetaţie uscată este păgubitoare pentru fauna, flora locală şi pentru microorganisme.

„Având în vedere că este primăvară şi vegetaţia porneşte, o dată cu încălzirea vremii, apex-ul, vârful de creştere al plantelor este ars şi o să aibă ca rezultat întârzierea în vegetaţie (…). Microorganismele care au iernat în stratul superior al solului sunt arse şi acestea sunt importante pentru că consumă vegetaţia uscată şi au o activitate intensă microbiologică”, a punctat Romfeld Zsolt.

Și directorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Harghita, Demeter László, a precizat, că prin incendiere este distrusă fauna „care nu este atât de mobilă precum păsările sau mamiferele mari”, dar există situaţii în care sunt în pericol şi animalele mari, mai ales în cazul incendiilor de amploare, în zonele umede, cu vegetaţie înaltă.

Tot în aceste zone, unde este incendiată vegetaţia înaltă, este distrus locul de cuibărit din acel sezon al numeroaselor specii de păsări, inclusiv protejate.

Demeter László a subliniat că dacă incendiile se extind la păduri, se produc pagube economice şi ecologice importante, iar în zonele Gheorgheni şi Ciuc, unde sunt turbării, există riscul ca turba să se aprindă, astfel de incendii fiind extrem de greu de stins şi provocând poluarea aerului.

În doar 4 zile, de vineri până luni, în Harghita s-au înregistrat aproximativ 30 de incendii de vegetaţie uscată, fiind afectată o suprafaţă de aproximativ 280 de hectare. În unele situaţii a existat pericolul ca acestea să se extindă la gospodării şi păduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți