spot_img
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Webinar-ul interactiv cu tema „Inteligența ca dar și responsabilitate”

Mai multe articole

Vineri, 21.01.2022, între orele 16.00 – 19.00, elevii de liceu și profesorii coordonatori din cadrul Centrului de Excelență Botoșani, au participat  la Webinar-ul interactiv cu tema „Inteligența ca dar și responsabilitate”.

Webinar-ul a reprezentat o provocare, pe caredoamna Conf. Univ. Dr. Adela MORARU de la Universitatea Dimitrie Cantemir – Târgu Mureș, în colaborare cu domnul director al CEX, prof. Gabriel Hârtie și doamna psiholog Irina Panainte, au lansat-o elevilor și profesorilor din cadrul Centrului Județean de Excelență Botoșani, o oportunitate de a lua parte la o dezbatere despre talent și performanță, despre sens, spiritualitate, valoare și inteligență.

Organizarea acestui webinar a plecat, pe de o parte de la ideea că e important ca fiecare elev care face efort suplimentar pentru obținerea performanței să-și cunoască potențialul pe care îl are, să fie conștient de acesta  și să îl valorifice astfel încât să fie autorii Binelui și pe de altă parte, de la ideea că profesoriireprezintă factorul principal care reușește să stimuleze și să valorifice la maximum resursele și potențialul individual al elevului.

Doamna conf. Univ. dr. Adela Moraru, specialist în psihologie cognitivă, neuropsihologie și psihologia personalității, a însoțit participanții într-o călătorie introspectivă în care participanții au descoperit, rând pe rând,    că fiecare  este un EROU al cărui drum depinde de modul propriu în care și-l construieșteși îi dă sens. Eroul este înzestrat cu daruri sau aptitudini diferite pe care este chemat să le descopere: inteligențe multiple – lingvistică, logică, muzicală, kinestezică – și cu trăsături de personalitate unice- extroversiune, conștiinciozitate, stabilitate emoțională, etc. Împreună cu partenerii de dialog – elevi și profesori- s-au stabilit căile prin care acest potențial nativ poate fi transfigurat într-o performanță remarcabilă. Intervențiile Ioanei și ale Teodorei au punctat importanța disciplinei și efortului perseverent în reușita în orice domeniu. Elevele  au subliniat că profesorii și experții într-un domeniu pot fi modele ce susțin evoluția unui tânăr, dar acesta este chemat să își descopere propria vocație și cale de expresie.

Eroul poate avea momente de dificultate sau  de criză pe parcursul vieții, dar le poate depăși prin asumarea riscurilor, tolerarea ambiguității și gestionarea optimă a eșecurilor.  Sensul acestor experiențe este unul de creștere, de dinamică a vieții spre actualizarea potențialului interior. Ținta eroului este atât cuantificabilă ca obiective atinse – ex.opere literare, artistice, premii, concursuri, recunoaștere academică, etc – cât și una personală, de devenire umană și  spirituală:  de a pune aceste realizări în slujba Binelui,  Frumosului și Adevărului. Valoarea unui om transcende istoria prin binele produs culturii care l-a format.

Intervențiile punctuale ale lui Pavel, elev în cadrul CEX,  au marcat accentele spirituale ale discuției cu exemple edificatoare din cultura română.

„M-am implicat în organizarea acestui Webinar pentru că, e uimitor cum, fiecare dintre elevi, reprezintă o „colecție de inteligențe” exprimate prin moduri variate de învățare și prin modalități particulare de exprimare a achizițiilor dobândite și e foarte important ca aceste inteligențe să își găsească sensul”, a afirmat domnul director al CEX, prof. Gabriel Hârtie.

Webinar-ul a constituit un eveniment de succes, care a trezit în fiecare participant curiozitatea de a studia, de a se (auto)descoperi, de a înțelege că darul cu care sunt înzestrați, INTELIGENȚA, reprezintă în egală măsură și o responsabilitate de a-l dedica unor idealuri nobile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți