spot_img
vineri, aprilie 19, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Dioxidul de titan, noua subsanță interzisă din produsele pentru copiii din România.

Mai multe articole

O substanță interzisă în Franța se regăsește în produse destinate copiilor de pe rafturile magazinelor din România. Aceasta poate duce la apariția anumitor tipuri de cancer.

Este vorba despre dioxidul de titan (E171), considerat până de curând drept un aditiv sigur, fiind un colorant alb pentru produse. Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat o evaluare a produselor destinate copiilor care conțin dioxid de titan (E171).

În urma investigației, experții APC au identificat mai multe produse comune care conțin acest aditiv.

Produse ce conțin E171

  • Pasta de dinţi Sensodyne (ProNamel) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani;
  • Pasta de dinți Natura verde pentru copii;
  • Pasta de dinţi Lacalut pentru copiii cu vârsta între 4 şi 8 ani;
  • Pasta de dinţi Aquafresh (little teeth) pentru copiii cu vârsta între 3 şi 5 ani;
  • Guma de mestecat cu gust de fructe – fabricată în Ungaria;
  • Drajeuri de gumă de mestecat fără zahăr, cu umplutură de mentă verde, cu îndulcitori – fabricate în Turcia;
  • Jelly beans fabricat în Thailanda;
  • Candy Canes fabricat în România.

Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agentia Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni.

FDA consideră că E171 este sigur dacă este folosit în concentrații de maxim 1% din greutatea alimentelor.

Este interesant faptul ca dioxidul de titan este de multe ori menționat pe etichetele produselor ca fiind un “colorant natural”.

Au fost efectuate mai multe studii pe animale, dar încă nu există date suficiente despre efectele E171 asupra omului. Chiar și fără date suficiente, Germania a decis să interzică acest aditiv alimentar, precum și în România din data de 8 ianuarie.

În studiile efectuate pe rozătoare s-a descoperit că dioxidul de titan este absorbit de organism și poate fi găsit în sânge și la nivelul ficatului, splinei și plămânilor.

În alte studii au fost observate scăderi în greutate, leziuni la nivelul ficatului, rinchilor și sistemului cardiovascular. S-au observat și creșteri ale dimensiunii rinichilor, ficatului și splinei.

În urma afectării splinei, sistemul imunitar a fost slabit, splina fiind cel mai mare organ ce influențează activitatea sistemului imunitar.

Impactul acestui aditiv asupra organismului uman nu a fost suficient studiat și sunt necesare studii care să arate efectele dioxidului de titan pe termen lung.

Încă nu se cunoaște cum influențează aciditatea gastrică solubilitatea acestui aditiv și implicit absorbția lui. Acest aspect se datorează concepției generale că dioxidul de titan nu este solubil. Nu este în totalitate adevarat, acesta fiind solubil în anumite condiții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți