spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Ziua Națională a României la Botoșani. GALERIE FOTO

Mai multe articole

Aceasta sărbătorea reprezintă adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească.

Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Aceasta sărbătorea reprezintă adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.

Startul organizării pentru adunarea de la Alba Iulia a fost dat de Iuliu Maniu, preşedintele Consiliului Naţional al Transilvaniei, imediat după eşecul negocierilor din 12-14 noiembrie 1918 cu trimisul Budapestei la Arad, ministrul pentru minorităţi, Oskar Jaszi. În ciuda promisiunilor maghiare, 12 membri ai Consiliului Naţional Român au rămas loiali României. Era vorba despre o Românie cu perfomanţe economice remarcabile, o Românie în fruntea căreia se afla regele Ferdinand şi curajoasa Regină Maria şi oameni de stat care negociau de la egal la egal cu trimişii Angliei şi Franţei. Armata Română era capabilă să înfrunte trupele bolşevice care ameninţau regiunea.

Cel mai mare depozit de arme din Transilvania, la Alba Iulia

Permanent în contact cu autorităţile regale aflate încă în refugiu la Iaşi, politicienii ardeleni au ales Alba Iulia ca loc de desfăşurare a votului pentru Unire. Alternativele erau Sibiu sau Blaj. Dar Alba Iulia era nu numai capitala medievală a Transilvaniei, cetatea Unirii înfăptuite de Mihai Viteazul în 1600, ci şi un punct strategic bine apărat de români.

Gabriel Rustoiu, director Muzeul Unirii Alba Iulia: „Un alt punct forte al oraşului Alba Iulia era garda naţională. La Alba Iulia exista cea mai puternică gardă naţională din Transilvania. De ce? Pentru că aici a existat cel mai mare depozit de arme din Transilvania, gardiştii au reuşit să pună mâna pe acest depozit, garda maghiară civilă din oraşul de jos a fost dezarmată, trupele maghiare din cetate – din regimentul 50 infanterie – a fost de asemenea dezarmat. Şi garda naţională română din Alba Iulia s-a făcut stăpână pe un depozit foarte bun, foarte mare de arme. Iar aceste arme au fost răspândite şi la celelalte gărzi din jur. Practic, Alba Iulia era cel mai sigur oraş din Transilvania în acel moment.

În acest an, Ziua Națională vine într-o perioadă complicată din punct de vedere sanitar, iar ceremoniile se vor desfășura în condiții cu totul speciale. Parada de Ziua Naţională a României se va desfăşura cu spectatori, iar aceştia nu vor avea nevoie de certificat verde.
„Interdicţia de a intra în zonă pentru persoanele nevaccinate se aplică numai zonei oficiale, nu şi zonei din apropiere unde stau oamenii. Acolo se aplică doar regulile de sănătate publică şi purtarea măştii care este obligatorie”, a declarat Raed Arafat, duminică, la finalul şedinţei de Guvern

În zona oficială şi la recepţiile oficiale se poate intra doar cu certificatul verde, iar numărul participanţilor este limitat, a precizat Arafat.

Discursurile cu ocazia zilei naționale au fost susținute de șefii județului Botoșani și a municipiului în ordine ierarhică impusă de funcție precum și de comandantul Garnizoanei Militare după care a urmat ceremonia de depunere a coroanelor de flori la Monumentul din Piața ,,1 Decembrie” de reprezentanți ai unor instituții, asociații și partide politice.

Interpretele Alina Huțu, Petronela Rusu, Loredana Călin și Elena Mândrescu au intonat imnul acompaniate de diverși instrumentiști pentru a oficia începerea ceremoniei.

FOTO-REPORTER.RO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți