spot_img
joi, februarie 22, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT SPECIALIZAT ÎN ABUZ ÎN SERVICIU, ÎNȘELĂCIUNE ȘI SPĂLARE DE BANI, DESTRUCTURAT.

Mai multe articole

Astăzi, 24 noiembrie, polițiștii Serviciului de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor – Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi,  au efectuat 18 percheziții domiciliare, în județul Iaşi, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani şi abuz în serviciu.

Au fost identificate mai multe mijloace de comunicare, înscrisuri utilizate în activitatea infracțională, sume de bani și alte bunuri interzise la deținere.

Din cercetări a reieșit că grupul infracțional organizat ar fi fost constituit din anul 2015, având o structură ierarhizată, în care liderul i-ar fi coordonat pe ceilalți membri, inclusiv pentru valorificarea, în scop infracțional, a cunoștințelor juridice de specialitate ale acestora (avocat şi notari publici).

Astfel, liderul grupului, ar fi primit, direct sau indirect, prin persoane interpuse, sumele de bani provenite din activitatea infracțională, ar fi stabilit cuantumul cuvenit fiecărui membru al grupului și le-ar fi distribuit, potrivit ierarhiei și importanței acestora cadrul grupului, precum şi aplicarea, la nevoie, a unor măsuri de coerciție, prin neplata sumelor de bani sau reducerea cuantumului.

În cadrul rolurilor specifice din interiorul grupului, s-a conturat activitatea infracțională a unui avocat, care și-ar fi pus la dispoziție cunoștințele juridice specializate, pentru a acorda sprijin infracțional liderului grupului (în același timp, bănuit de înșelăciune).

Astfel, activitatea acestuia ar fi constat în identificarea operațiunilor juridice cele mai potrivite, pentru a crea o aparență de legalitate actelor infracționale, ar fi păstrat produsul infracțional, prin inițierea unor circuite de spălare a banilor, ar fi asigurat protecția juridică în cazul în care ar fi fost declanșate proceduri legale față de membrii grupului, folosind totodată calitatea de avocat, pentru a întări seriozitatea susținută de lider față de mai multe persoanele, la momentul inducerii în eroare.

În acest sens, avocatul s-ar fi deplasat împreună cu liderul grupului la domiciliul unor persoane, cărora le-ar fi înmânat cartea sa de vizită, s-ar fi prezentat în faţa autorităților administrative unde, prin invocarea calității de avocat, intenționa rezolvarea unor aspecte în interesul grupului, inclusiv prin prezentarea unei persoane vătămate a unor aspecte neadevărate, în legătură cu situația juridică a bunului imobil, pentru a o determina să încheie, în calitate de cumpărător, un contract de vânzare-cumpărare.

Pentru toate acestea, bănuitul ar fi primit de la liderul grupului sume importante de bani, fiind a doua persoană, ca importanță, în ierarhia grupului.

Totodată, un alt membru al grupului, notar public din municipiul Iași, i-ar fi furnizat liderului informații despre drepturile reale imobiliare care puteau fi tranzacționate în mod fraudulos de către membrii grupului și ar fi autentificat toate actele notariale necesare grupului, uneori cu încălcarea evidentă a dispozițiilor legale.

Astfel, bănuitul s-ar fi deplasat la domiciliul unor persoanelor și ar fi autentificat acte, fără a consemna aceste aspecte în încheierea de autentificare și nu ar fi respectat dispozițiile privind procedura succesorală notarială, prin aceea că ar fi finalizat procedura în cursul aceleiași zile în care a fost înregistrată cererea,  consemnând că nu sunt alți moștenitori, în afara unei persoane, cu toate că acestea erau prezente, chiar în biroul său și ar fi autentificat declarații notariale, deși cunoștea faptul că acestea conțin afirmații neadevărate.

Prejudiciul estimat în cauză, până la acest moment, este de aproximativ 2.500.000 de euro.

Totodată, au fost descoperite și circuite de spălare a banilor, pentru păstrarea produsului infracțional.

La sediul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi vor fi aduse, în vederea audierii, 16 persoane.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui, Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași, Inspectoratului de Poliție Județean Iași, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași și Grupării de Jandarmi Mobile „Alexandru cel Bun” Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți