spot_img
miercuri, decembrie 6, 2023

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

8 august- Ziua internațională a pisicii. Istoria ei: De la zeitate, la animal domestic.

Mai multe articole

Pisicile sunt animale de companie adorabile, extrem de iubitoare și ideale pentru a fi crescute în apartament. Se înțeleg foarte bine cu cei mici și își petrec cea mai mare pare din timp dormind sau alintându-se, așa că e imposibil să nu-ți „pice cu tronc”. Ajunse în topul preferințelor celor care își petrec o parte bună din timp online și cu un număr masiv de share-uri la fiecare postare de pe social media în care apar, pisicile au bătut o cale lungă, din Antichitate și până astăzi, când au devenit un simbol al animalului de companie perfect. Noi am urmărit parcursul pisicilor, de la zeitate, la animal domestic, pe care dorim să ți-l împărtășim și ție în rândurile de mai jos.

Domesticirea pisicilor

Istoria pisicii începe acum peste nouă mii de ani, undeva în zona Ciprului de astăzi, când se presupune că a avut loc prima interacțiune a omului cu pisica sălbatică, deși domesticirea acesteia s-a petrecut cu mult mai târziu, aproximativ acum patru mii de ani. Tot o presupunere este și aceea că primele pisici domestice au ca strămoș pisica sălbatică africană, rasă domesticită pentru a apăra culturile agricole și sănătatea publică de rozătoare.

Șoarecii și șobolanii au ajuns să se împuțineze rapid mulțumită pisicilor, cărora le datorăm chiar reducerea deceselor din cauza bolilor pe care rozătoarele le pot transmite. Pisicile au ales să rămână în gospodăriile oamenilor de la acea vreme, unde puteau avea parte și de afecțiune, pe lângă mâncare și un adăpost sigur.

Pisicile în Egiptul Antic

Impresionați de determinarea pisicilor de a schimba calitatea vieții oamenilor prin reducerea numărului de rozătoare, egiptenii le-au văzut ca pe niște ființe sacre, pe care au început să le venereze. Ba mai mult, le-au închinat pisicilor nu una, ci trei zeități, cea mai mare dintre acestea fiind Bastet, care era jumătate pisică, jumătate femeie. Aceasta proteja întreg Egiptul. Sekhmet, una dintre cele trei zeități, era reprezentată de o ființă cu trăsături de leu, pe care egiptenii o venerau cu frică. Mai mult decât atât, egiptenii au ales să folosească reprezentarea felină în, poate, cel mai popular simbol al lor, Sfinxul din Giza, o statuie imensă ce îmbină chipul de om cu un corp de pisică, semn că acest animal era văzut ca protector al templelor și a piramidelor, considerate a fi sacre. Tocmai de aceea, dacă un egiptean omora o pisică, era pedepsit cu aceeași monedă, adică era condamnat la moarte. Arheologii zilelor noastre au scos din vechile așezări egiptene statui, sculpturi și diverse scrieri hieroglifice care înfățișează dovada vie că în Egiptul Antic pisicile erau venerate în adevăratul sens al cuvântului, ba chiar ajungeau să aibă parte de altare atunci când mureau. Rasa de pisici Egipteană Mau își are originile, fără doar și poate, în Antichitate, deși Rasa Sfinx (Sphynx) este ceva mai cunoscută în zilele noastre.

Pisicile ca animale de companie

Chiar dacă astăzi familia Regală Britanică preferă câinii ca animale de companie, situația nu a stat la fel în trecut. De exemplu, Regina Victoria (1837-1901) a fost chiar încântată să își lase copiii să aibă ca animale de companie pisici, în vreme de Regina Alexandra (regina mamă între 1910 și 1925 a fost prima care s-a fotografiat oficial cu un pui de pisică în brațe.

Pisici celebre în istorie

Mulți au fost cei care s-au îndrăgostit de pisici, dar puțini au reușit să le scoată din anonimat. Este și cazul Mariei Assunta, care și-a făcut pisicul celebru după ce acesta a devenit cel mai bogat motan din lume. După ce l-a adoptat, salvându-l de pe străduțele Romei, Maria i-a lăsat prin testament moștenire lui Tommaso câteva milioane de euro. Și Abraham Lincoln a ținut morțiș să își scoată pisicile de sub umbra anonimatului, când a decis să le ia cu el atunci când s-a mutat la Casa Albă, fiind primul președinte din istorie care a făcut asta. Tabby a fost, așadar, un motan răsfățat pe cinste. Nu doar noi am avut un prevestitor, pe Nostradamus, ci și pisicile. Oscar a lucrat ca pisică-terapeut într-un centru al unui sanatoriu care trata demența în Rhode Island și avea intuiția de a se așeza lângă bolnavii care urmau să se stingă din viață curând. Medicii aveau astfel ocazia de a anunța familia pacienților, pentru ca aceștia să-și poată lua la revedere. În 2010, Oscar a prevestit 50 de morți! Nu îl putem uita nici pe motanul care ne-a făcut tuturor zilele mai amuzante și a reprezentat o sursă de inspirație pentru zeci, dacă nu sute, de meme-uri care au circulat online. The Grumpy Cat, sau Tardar Sauce, a făcut înconjurul lumii, însă a murit în 2019 din cauza unei infecții urinare.

Acum, că ai aflat mai multe despre aceste animale adorabile, poți răsfoi catalogul nostru cu rase de pisici pentru a ști cum să-ți alegi pisica potrivită pentru tine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți