spot_img
vineri, aprilie 19, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Noi cărți de identitate pentru români.

Mai multe articole

România vrea să facă anul acesta un pas major către întemeierea spațiului instituțional digital. Noile cărți de identitate cu cip, ce vor include diverse opțiuni digitale, vor fi emise începând cu 3 august 2021. Hotărârea de guvern pentru modernizarea cărților de identitate a fost deja aprobată.

Din 3 august, doar Clujul va emite cărți de identitate biometrice pentru toți cetățenii săi.

Cărțile de identitate cu cip vor avea dimensiunea unui card bancar și, pe lângă datele care se regăsesc și pe cărțile de identitate clasice, vor stoca o amprentă facială și două amprente digitale ale solicitantului.

Noile cărți de identitate vor fi introduse într-un program pilot, care va demara doar într-un singur municipiu din România momentan. Aceasta demarare va dura câteva luni, urmând ca, în baza datelor colectate, emiterea noilor documente de identitate să fie extinsă la nivelul întregii țări.

Acesta nu va fi obligatoriu, cetățenii români avand posibilitatea să aleagă între buletinul biometric, cu cip, și buletinul clasic. Dar, cei care doresc sa călătorească, chiar și in tarile Uniunii Europene, o vor putea face doar cu buletinul biometric.

Cel clasic va fi emis la aceleași dimensiuni și cu aceleași caracteristici ca buletinul biometric. Singura diferență va fi că el nu va stoca imaginile faciale și amprentele. O alte diferență majoră este că, în baza lui, nu se va putea călători în străinătate, statele Uniunii Europene impunând condiția folosirii buletinului biometric. Cărțile de identitate vor putea fi preschimbate până pe 2 august 2031, în funcție de momentul la care actualele documente expiră.

Șeful Direcției pentru Evidența Persoanei și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului de Interne, comisarul-șef Cătălin Giulescu, a declarat pentru Radio Europa Liberă România că introducerea buletinului biometric va duce la stimularea autorităților locale și centrale să informatizeze sistemele de plată a taxelor locale sau de eliberare a altor tipuri de documente, operațiuni care vor putea fi efectuate online.
Este vorba despre servicii de înmatriculare, de eliberare a cazierului judiciare, plata taxelor sau a impozitelor. Accesarea se va face fără crearea de conturi pe platformele respective, doar pe baza cărții electronice, de la distanță.

Actele necesare pentru eliberarea cărții de identitate cu cip vor fi aceleași ca la eliberarea buletinului clasic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți