Tații pot fi prezenți la nașterea copilului, însă trebuie să îndeplinească câteva condiții importante. Ministerul Sănătății a transmis direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv Direcției de Sănătate Publică București recomandările privind prezența unei persoane alături de gravidă în sala de naștere
Potrivit recomandărilor emise de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), o persoană desemnată de gravidă poate fi prezentă în sala de naștere dacă aceasta solicită în prealabil acest lucru și în condițiile impuse de unitatea sanitară unde are loc nașterea. Aceste condiții se aduc la cunoștință din timp gravidei, în condițiile în care nașterea este programată, în serviciile de primiri urgențe sau la ultimul control la medicul obstetrician.
Persoana desemnată trebuie să fie clinic sănătoasă, să nu prezinte semne clinice de infecție respiratorie acută și să îndeplinească una dintre următoarele condiții:
- Este vaccinată anti-COVID-19 și are cel puțin 10 zile de la vaccinarea completă;
- Are un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte;
- A trecut prin infecția SARS-CoV-2 și nu au trecut mai mult de 90 de zile de la confirmare.
Pana acum, tatii nu puteau intra sub nicio forma sa asiste la nașterea propriului copil, motivele invocate de medicii români, dar contestate de cei din străinătate şi de studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ţin de riscul transmiterii de microbi. Pe de altă parte, nici spaţiile nu sunt adecvate, în aceeaşi încăpere putându-se afla simultan mai multe femei în travaliu.
În urmă cu câteva zile, la Maternitatea „Regina Maria”, din Bucureşti, moaşa Vania Limban participa la naşterea în apă a unui bebeluş. Alături de cadrele medicale ce ajutau mama, era prezent, emoţionat, şi tatăl.
„Pe lângă emoţia de rigoare, era şi foarte surprins. Mai ales când doctorul l-a invitat să taie cordonul ombilical”, rememorează Vania Limban. Ea aduce copii pe lume din 1988, iar de opt ani organizează cursuri prenatale şi postnatale atât pentru mame, cât şi pentru taţi.
Dincolo de sprijinul fizic, naşterea e un moment de mare trăire pentru părinţi, aşa că „e inuman să nu permiţi tatălui să fie prezent la primul strigăt al copilului său”, adaugă moaşa.