spot_img
marți, aprilie 23, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Un fotograf din Botoșani își donează ziua de naștere pentru copilașii născuți prematur! VIDEO

Mai multe articole

Cristian Timofte este un fotograf din județul Botoșani ce a decis prin organizarea unui ștafete pe Facebook să strângă bănuți în loc de urări de ,,La mulți ani”. Toată acțiunea se desfășoară alături de asociația https://www.salvaticopiii.ro/, pentru a putea achiziționa echipament la maternitatea de stat din municipiu.

,, Anul acesta, vreau sa donez banii de ziua mea pentru cumpararea de echipament absolut necesar micutilor nascuti prematur si vreau sa va alaturati si voi acestei initiative in numar cat mai mare pentru a ne fi cat mai usor sa atingem obiectivul propus.

   Nu trebuie sa fii parinte ca sa intelegi speranta data altor parinti si acestor micute suflete si poti ajuta usor, fie ca esti in tara sau chiar peste hotare.

   Nu conteaza suma, cat de mica sau mare ci sa fim cat mai multi. Nominalizați la rândul vostru alți oameni de bine cu care împreună putem atinge obiectivul.

Banii vor intra in contul Salvati Copiii Romania si utilizati pentru cumpararea de echipament la maternitatea Botoșani.” a transmis prietenilor săi de pe Facebook, Cristian Timofte.

https://salvaticopiii.galantom.ro/fundraising_pages/view?id=20259

Zece mii de copii născuţi prematur mor, în fiecare an, în România. Iar tragedia cea mare este că foarte mulţi dintre ei ar putea fi salvaţi, dacă maternităţile ar avea dotările necesare. Pentru ca un bebeluş să fie pus în incubator, altul trebuie trimis acasă. 

În țara sunt 160 de maternități de stat. Anual, se nasc prematur 20.000 de copii, iar jumătate dintre ei mor. La terapie intensivă sunt 250 de locuri, jumătate din cate ar trebui. Pentru a-și salva copiii, familiile aleg mediul privat. Aici, spitalizarea este însă foarte scumpă, 1.000 de euro pe zi, iar astfel nu poate fi la îndemâna oricui.

Majoritatea sarcinilor au o durata de 40 de saptamani. Un bebelus ce vine pe lume inainte de saptamana 37 este cunoscut sub denumirea de bebelus prematur sau „nascut inainte de termen”.

Micutii care se nasc foarte devreme au un risc mai mare de a dezvolta anumite probleme. Expertii spun, de pilda, ca bebelusii nascuti la 23-24 de saptamani pot supravietui, insa situatia lor este una riscanta. Copiii nascuti intre saptamana 32 si saptamana 36 nu au probleme grave sau pe termen lung, insa este important ca starea lor sa fie monitorizata

Bebelusii prematuri, in special cei care s-au nascut foarte devreme, au adeseori probleme medicale si anumite complicatii. De obicei, complicatiile prematuritatii variaza, insa cu cat bebelusul vine pe lume mai devreme, cu atat este mai mare riscul de complicatii in cazul sau.

In cazul in care o mama naste inainte de termen, bebelusul va trebui sa petreaca mai mult timp in spital, intr-o sectie speciala a maternitatii sau, in functie de ingrijirile medicale de care are nevoie, va fi internat intr-o unitate de terapie intensiva neonatala. Aici, bebelusul prematur va fi ingrijit si monitorizat constant, fiind introdus intr-un incubator. Exista mai multe modalitati de ingrijire a bebelusului nascut prematur, iar una dintre acestea este incubatorul.

Riscul cel mai mare este atunci cand copiii prematuri au avut o greutate foarte mica la nastere sau au suferit inainte, in timpul sau dupa nastere diverse traumatisme sau afectiuni medicale care le-au afectat, direct sau indirect, functionarea neurologica. Atunci cand nasterea prematura este insotita si de probleme de vedere, de auz sau ale altor simturi, lucrurile se complica si mai mult, copiii avand din start un deficit in procesarea si mai ales in integrarea la nivelul creierului a informatiei primite prin organele senzoriale.
Este foarte greu de estimat evolutia in timp a acestor copii, existand variatii destul de mari de la caz la caz, si se impune o monitorizare periodica (o data la 3 luni in primul an de viata, apoi o data la 6 luni) a evolutiei dezvoltarii lor psihomotrice pentru a lua din timp masurile corective necesare.
Chiar daca dezvoltarea extrauterina pare a evolua in parametri normali, aceasta nu poate compensa in totalitate o dezvoltare intrauterina intrerupta prematur. Astfel, nu de putine ori, copiii nascuti prematur au dificultati de autoreglare senzoriala si rutine instabile de alimentatie si de somn.

“Prematurii sunt niște mici eroi, care, de când se nasc, trec prin multe și grele încercări, dar, ajutați de medici și de familie, pot învinge și pot recupera. Cel mai frumos moment, ca medic neonatolog, este să vezi un prematur care se întoarce, după un an sau doi, de mână cu mama sa, și îți mulțumește. Atunci știi că a meritat tot efortul.”, a afirmat Dr Cornelia Preda, medic primar Neonatologie, șefa Secției Neonatologie din Spitalul Clinic SANADOR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți