spot_img
miercuri, decembrie 6, 2023

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

De aproape jumătate de secol, pe 18 mai se sărbătorește la nivel mondial Ziua Internațională a Muzeelor.

Mai multe articole

Muzeele sunt printre cele mai importante instituții ale unui stat modern, deoarece reprezintă locul în care publicul poate lua contact cu rădăcinile civilizației, cu viața în toată complexitatea ei, făcându-i pe vizitatori să înțeleagă tainele lumii.

          „Muzeul Județean Botoșani, cu nouă secții expoziționale deschise publicului, și Memorialul Ipotești, în cadrul căruia funcționează Casa Memorială «Mihai Eminescu», sunt instituții emblematice ale culturii noastre. De-a lungul anilor s-a vorbit de brandul cultural al județului, dar s-a făcut prea puțin pentru a se pune în valoare instituțiile din subordinea Consiliului Județean. Acestea au fost lăsate în voia sorții, majoritatea evoluând de la sine, fără un sprijin concret din partea celor care aveau puterea și căderea de a-l acorda. Mi-am propus să schimbăm această paradigmă, iar proiectele din domeniul culturii botoșănene se ridică la peste 20 de milioane de euro”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.

          Investițiile derulate sau promovate de Consiliul Județean încep să prindă contur.

În urma demersurilor repetate pe care conducerea executivă a Consiliului Județean le-a făcut, la jumătatea lunii februarie, Compania Națională de Investiții a scos la licitație „Reabilitarea și restaurarea Muzeului Județean Botoșani”. Este vorba de un proiect în valoare de 36 de milioane de lei (peste șapte milioane de euro), din care partea de cofinanțare pe care o asigură CJ este de aproximativ 577 de mii de lei.

          Un alt proiect este cel al renovării clădirii Muzeului de Științele Naturii din Dorohoi, care se ridică la 10 milioane de euro. În prezent, specialiștii Consiliului Județean caută soluțiile cele mai bune de finanțare, astfel încât această investiție să fie cât mai repede pusă în practică.

De asemenea, se au în vedere investiții la Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi, care se ridică la aproximativ un milion de euro. Documentația tehnico-economică a fost avizată de CJ și înaintată CNI pentru finanțare.

          Investițiile în cultură nu se vor opri aici. Printr-un proiect transfrontalier România-Moldova s-a accesat o finanțare de aproximativ jumătate de milion de euro pentru renovarea și reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni.

          Reamintim că, în urmă cu o lună, s-a redeschis singurul muzeu dedicat „pictorului florilor”, Ștefan Luchian, în care CJ a investit aproximativ un milion de lei.

          Prin eforturile depuse de CJ Botoșani s-a deblocat Programul Operațional de Asistență Tehnică prin care se vor asigura 736 de mii de lei pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice în vederea reabilitării și modernizării Memorialului Ipotești, inclusiv a Casei Memoriale „Mihai Eminescu” prin intermediul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2021-2027 în valoare de peste 4,1 milioane de euro.

          „Rolul muzeelor în cadrul societății se modifică. Această pandemie de SARS-CoV-2 ne-a demonstrat că muzeele trebuie să fie într-o continuă schimbare, să  devină mai interactive și mai orientate spre public și comunitatea locală. Asta este tendința pe care vrem noi să o impunem și la Muzeul Județean și sunt sigură că vom reuși. Avem angajați dedicați și astăzi, de Ziua Internațională a Muzeelor, îi felicităm pentru ceea ce fac și le urăm LA MULȚI ANI”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți