spot_img
luni, aprilie 22, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Avionul lui Nicolae Ceaușescu, scos la licitație.

Mai multe articole

Doua dintre puținele modele de avioane din lume cu cifra 0 în dreptul accidentelor mortale, sunt licitate cu prețul de pornire in valoare de 25.000 euro unul.
Avioanele nu sunt doua aeronave oarecare, ci chiar cele prezidențiale ce i-a aparținut unul lui Nicolae Ceaușescu și unul președintelui Ion Iliescu, avionul prezidențial “Negrești”, folosit pentru zborurile prezidențiale din timpul primului mandat al președintelui Ion Iliescu,și Rombac “Super One-Eleven”, ce urma sa facă istorie.

Considerat o bijuterie a industriei aeronautice locale, Rombac “Super One-Eleven”, prin lansarea căreia fostul dictator Nicolae Ceaușescu a dorit o încununare a independenței industriei românești, este scos la licitație pe data de 27 mai, pentru prețul de pornire de doar 25.000 de euro, transmite casa de licitații Artmark.

În august 1982 era prezentat public primul și singurul avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11 (sau Rombac One-Eleven), iar primul zbor oficial a fost executat în toamna aceluiași an pe aeroportul Băneasa, în fața întregii conduceri a statului român, pe cand aeronava “Negresti” este ultimul Rombac 1-11 construit în România, efectuând primul zbor în 1989.

Astfel, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacție, motoarele fiind fabricate în țara noastră la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub licență Rolls Royce.

Ce face ca aceste avioane sa fie speciale este ca, de-a lungul istoriei aviației mondiale, există foarte puține tipuri de aeronave care să aibă cifra zero în dreptul accidentelor mortale.

Având în vedere raritatea extremă a acestor modele și însemnătatea modelului pentru istoria tehnică a României, cele două avioane au fost clasate în patrimoniul cultural național mobil, categoria tezaur.
Vânzarea are caracter de lichidare, avioanele fiind puse în licitație în cadrul lichidării patrimoniale a fostei întreprinderi de stat Romavia. Piesele scoase la licitație joi, 27 mai, ora 18:30, în cadrul licitației „All-Star Game” organizate de Artmark, pot fi vizionate începând în catalogul online al licitației, pe www.artmark.ro, fie fizic pe platforma Aeroportului Internațional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți