spot_img
vineri, martie 29, 2024

Pentru sesizări și informații

0763 629 634

contact@foto-reporter.ro

Prefectul Dan Nechifor: îi rog pe domnii primari să se asigure că persoanele defavorizate chiar primesc mâncare caldă

Mai multe articole

200 de noi firme s-au înscris în programul ce oferă masă caldă personelor vârstnice defavorizate și celor fără adăpost. Numărul firmelor interesate să vândă mâncare gătită nevoiașilor a ajuns astfel la aproape 400 la nivelul județului Botoșani, față de 193, cât era în luna octombrie 2020, când a demarat programul.
Finanțat prin Guvernul României din fonduri europene, acesta are la această dată la Botoșani aproape 12.000 de beneficiari, cu 133 de persoane mai mult decât la sfârșitul anului trecut, creșterea fiind cauzată de împlinirea limitei minime de vârstă de 75 de ani a unei noi serii de beneficiari.
Instituția Prefectului centralizează firmele avizate pentru a intra în program, avizarea realizându-se de către emitentul de carduri prin intermediul cărora fiecare beneficiar își plătește mâncarea cumpărată.

Tot prefectura este cea care comunică primăriilor din județ lista updatată, edilii având posibilitatea să informeze beneficiarii privind firmele ce s-au arătat interesate să facă parte din program în fiecare unitate teritorială, astfel încât beneficiarii să-și poată alege cea mai avantajoasă variantă.

De aceea, prefectul Dan Nechifor le cere primarilor din Botoșani să țină cont de interesele oamenilor, să monitorizeze derularea programului și să se asigure că se respectă cadrul legal.
”Îi rog pe domnii primari să se asigure că persoanele defavorizate chiar primesc mâncare caldă și nu produse nepreparate. Și să ne sesiseze orice încălcare a cadrului legal, orice reclamație făcută de beneficiari. Există instituții de control pe fiecare aspect al acestui program, care își fac treaba prin sondaj permanent, cu atât mai mult la o reclamație. ”, este mesajul prefectului de Botoșani.
Programul de sprijin național pentru persoane fără adăpost și vârstnici cu probleme materiale a demarat în septembrie 2020 și ar fi trebuit să se încheie în luna iunie a acestui an, protecția cu finanțare europeană fiind menită să atenueze efectele pandemiei coronavirusului SARS-COV-2 asupra celei mai vulnerabile categorii de cetățeni. Pentru că la nivelul decidenților din capitală se ia în calcul prelungirea acestuia, programul ar putea să se deruleze și după prima lună de vară a acestui an.
Valoarea lunară încărcată pe card de către Ministerul Finanțelor Publice, pentru o persoană este de 180 de lei, beneficiarul putând să achiziționeze mâncare de maxim 40 de lei într-o singură zi. Beneficiarul poate completa suma cu banii proprii dacă doreşte o comandă peste această valoare.

Din cei aproape 12.000 de beneficiari din Botoșani, cca 240 de persoane sunt fără adăpost, în timp ce cea mai mare parte oreprezintă persoane vârstnice cu venituri mai mici sau egale cu suma de 800 de lei, atât cât este valoarea indemnizației sociale pentru pensionari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -site-uri web botosani, web design, magazin online, produse software
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Noutăți